AKO PIJETE TABLETE ZA PRITISAK ILI HOLESTEROL Nemojte jesti ovu hranu jer nije dobro u kombinaciji sa lekovima

Voditi računa o mogućim interakcijama između određene hrane i naših lijekova od iznimne je važnosti.

Kako bi se spriječile neželjene zdravstvene komplikacije, preporučljivo je izbjegavati sljedećih pet kombinacija hrane i lijekova.

Na upotrebu statina, lijekova koji smanjuju razinu LDL kolesterola, koji se obično naziva “loš kolesterol”, može utjecati konzumacija grejpa. Grejp ima potencijal povisiti razine statina u krvotoku, što može dovesti do mogućih komplikacija poput bolova u mišićima ili ozbiljnijih stanja poput oštećenja mišića ili bubrega.

Konzumacija mliječnih proizvoda, uključujući mlijeko, sir i jogurt, može spriječiti apsorpciju specifičnih antibiotika poput tetraciklina i kinolona. Kalcij prisutan u mliječnim proizvodima spaja se s antibioticima u probavnom sustavu, smanjujući njihovu apsorpciju i učinkovitost. Kako bi se osigurali optimalni rezultati, savjetuje se odvojiti unos antibiotika i mliječnih proizvoda na nekoliko sati.

Ako ste trenutno na antikoagulansima poput varfarina, ključno je pratiti unos vitamina K iz hrane, osobito lisnatog povrća poput kelja, špinata i brokule. Vitamin K je jako prisutan u ovom povrću i igra vitalnu ulogu u zgrušavanju krvi, potencijalno smanjujući učinkovitost lijekova za razrjeđivanje krvi.

Konzumacija alkohola u kombinaciji s lijekovima protiv bolova, antidepresivima i lijekovima za dijabetes može pojačati sedativna svojstva ovih lijekova. To može dovesti do osjećaja ošamućenosti, pretjerane pospanosti i, u težim slučajevima, potencijalnog oštećenja jetre i drugih značajnih zdravstvenih problema.

Učinkovitost antipsihotika može biti ugrožena prisutnošću kofeina, jer je utvrđeno da sprječava njihovu apsorpciju. Osim toga, studije pokazuju da kofein može pojačati nuspojave određenih antipsihotika i lijekova za ADHD, što rezultira povišenim otkucajima srca i krvnim tlakom.

Kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost i spriječili potencijalni zdravstveni problemi, ključno je potražiti savjet liječnika ili ljekarnika u vezi s mogućim interakcijama između hrane i lijekova.