AKO VAS UBODE STRŠLJEN- DA BI SPASILI ŽIVOT ovo odmah morate da uradite~ Sekunde su bitne a hitna ne stiže na vrijeme!

Ako vam se desi ubod strsljena to moze da bude jako bolni iskustvo a veliki broj ljudi se uspije oporaviti bez nekih posljedica. Obicno to dovede prvo do nekog blagog otoka koji obicno traje do nekoliko dana. Ali u nekim situacijama ubod strsljena moze da dovede do velike alergijske reakcije i to anafilaktickog soka sto moze da bude opasno po zivot u kratkom vremenskom periodu.

Ono sto se preventivno moze odraditi jeste da se izbjegava područje gdje ima stršljena ako je to naravno moguce. Ako radite u basti ili ako imate neke slicne aktivnosti mi vam preporucujemo da na sebi imate neke zastitne odjele barem da zastite dijelove tijela koji su otvoreni. U slucaju da se dešava ubod vazno je da se skloni zalac i da stavite hladne obloge da bi ublazili otok i tako da bi nestala neugodnost koja se stvori od toga.

Inace ubod strsljena moze da dovede do reakacije kao sto je otok, crvenilo svrab. Ovo je reakcija koja se povlaci za nekoliko sati ali osobe koje su jako osjetljive onda moze da bude ozbiljan otok koji zahvatga cijelu ruku ili nogu i li drugi dio tijela gdje se desio ubod.

Kako bi se spasili i sprijecili sirenje otrova onda treba da trzite dio tijela gdje je uboden iznad nivoa srca. Ako je zalac i dalje u kozi onda to uklonite sa predmetom kao sto je noz. Nikako pincetu jer to moze utisnuti otrov i ostaviti zalac duboko u tijelu to jeste kozi.

Najoapsniji ubodi su u predjeli grla i vrata jer moze da dovede do otezanog disanja ali u nekim situacijaam i do gusenja. U TIM SITUACIJAMA HITNO SE ZOVE HITNA POMOC.

U slucaju anafilaktičkog soka potrebno je zvati hitnu da bi se dobila odgovarajuca terapija Samo profesionalnci mogu da tretiraju anafilaktički sok adrenalinom ili kortikosteroidima da bi neutralisali alergiju te spasili pacijenta.