BORBA PROTIV STARENJA I BOLESTI: VAŽNOST SELENA ZA ŽENE U PEDESETIMA

Otkrijte značaj selena u održavanju dobrobiti žena starijih od 50 godina. Ovaj esencijalni mineral igra vitalnu ulogu u očuvanju vitalnosti, postizanju hormonalne ravnoteže i promicanju cjelokupnog zdravlja.

Kako žene dođu u pedesete, često se susreću s menopauzom i hormonalnim fluktuacijama, što predstavlja razne prepreke. Selen, snažan antioksidans, preuzima ključnu ulogu u usporavanju procesa starenja, suzbijanju štetnih slobodnih radikala i poboljšanju cjelokupnog izgleda kože i kose. Štoviše, ovaj mineral pomaže u smanjenju vjerojatnosti hormonalnih nepravilnosti, jačanju imunološkog sustava i promicanju kardiovaskularne dobrobiti. Osim toga, selen ima blagotvoran učinak na živčani sustav, olakšava upravljanje stresom i pomaže u apsorpciji određenih vitamina.

Znakovi nedostatka selena u organizmu očituju se kao stalna iscrpljenost, poremećaji u hormonskom i kardiovaskularnom radu, opadanje kože, kose i noktiju te promjena boje noktiju. S obzirom na to da ovi simptomi potencijalno mogu označavati niz zdravstvenih problema, preporučljivo je potražiti savjet liječnika prije unošenja dodataka prehrani. Također je važno napomenuti da prekomjerna konzumacija selena može imati štetne učinke.

Selen se može pronaći u raznim namirnicama, uključujući ribu, plodove mora, pistacije, gljive, jaja, pšenične i zobene mekinje, kokos, sjemenke suncokreta, orašaste plodove, maslac, sir i češnjak. Važno je napomenuti da određene namirnice, poput slatkiša, peciva i gaziranih pića, mogu otežati apsorpciju selena, pa ih je najbolje izbjegavati. Kako biste održali dovoljnu razinu selena u organizmu, preporučuje se dnevno konzumiranje 50 grama gljiva, 70 grama kokosa ili 1-2 brazilska oraha.