BRESKVICU “RAZAPINJU” ZBOG EVROVIZIJE! Od “Pesma je genocidna” do “Hrvatica sam, ali Kosovo je srpsko” nastao pravi RAT na mrežama

Pesma Anđele Ignjatović Breskvice “Orlovo gnezdo”, za koju se strastveno zalaže za predstavljanje Srbije na Evroviziji, izazvala je širok spektar intenzivnih reakcija na društvenim mrežama, a pojedini pojedinci čak povlače veze između imena njene pesme i Hitlera.

Breskvica bi trebalo da se popne na scenu Pesme Evrovizije, gde će predstaviti svoju pesmu “Orlovo gnezdo”. Međutim, na društvenoj mreži X bilo je kritičara koji su izrazili svoje neodobravanje. Uprkos negativnim reakcijama, većina slušalaca je pesmu zasula pohvalama, uz jedan komentar koji je rekao: „Iskreno, uživam u ovoj pesmi, iako ne mogu da je napravim u kuhinji.

Na društvenoj mreži X, korisnik po imenu “Vin” ostavio je komentar uz albansku zastavu pored svog imena, podijelivši svoju interpretaciju pjesme “Orlovo gnijezdo”. Ovaj komentar nije bio usmjeren samo na domaću publiku već je stigao i do šire online zajednice. Tekst pjesme poslužio je kao osnova za Vinovu analizu.

“Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo. Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo. Tata kaže mаlom orlu: ‘Biće, sine, gotovo. Otići će crne ptice, vedro biće ponovo’“, a ovo je sporno tumačenje:

“Poslednja rečenica, prema mom mišljenju, u potpunosti pojašnjava nameru ove pesme. To znači da će Albanci ‘nestati’ s Kosova i da će Srbi u potpunosti imati kontrolu nad teritorijom. To znači legitimisanje masakra i etničkog čišćenja nad Albancima na Kosovu”, između ostalog je napisao on.

“Breskvica ima genocidnu pesmu”, “Jeftino skupljanje glasova”, “Čak i da prođe, Eurosong neće dozvoliti takvu pesmu”, “Strava i užas”, neki su od komentara. Drugi korisnik “X”-a je otišao toliko daleko da je objavio da se Hitlerov letnjikovac zvao “Orlovo gnezdo” i da je zbog toga Breskvičina pesma problematična.

Korisnici TikToka iz Hrvatske izrazili su podršku Breskvici, pridružili su se stihovima pjesme i ostavili iskrene komentare. Neki od ovih komentara uključivali su osjećaje poput “Iz dubine mog srca, nadam se da će ova talentovana djevojka osvojiti Evropu!” i “Orlovo gnezdo će zaštititi srpsko Kosovo.” Pored toga, bilo je izjava koje potvrđuju uverenje da je „Kosovo srpsko, uvek je bilo i biće“, uz poruke solidarnosti poput „Braćo, nastavimo da se borimo do pobede“. Mondo je izvijestio o ovim izrazima divljenja, napominjući da su neki korisnici također priznali ljepotu pjesme, dok su zaigrano priznali da su ljubomorni.

Ne osvrćući se na optužbe i objašnjenja, Breskvica se uzdržao od njihove promocije. Nedavno je na Instagramu najavila izdavanje svoje nove pjesme pod nazivom “Eagle’s Nest”. Nada se da će slušaoci uživati, jer ona i njen tim ulažu svoj maksimum. U svojoj poruci ističe važnost ljubavi, poštovanja i humanosti. Breskvica podstiče sve da se ponose svojom nacionalnošću i predstavljaju je na najbolji mogući način. Ona završava izjavom ljubavi i pozivom da zajedno idemo naprijed.