BUDITE U PRIPRAVNOSTI: Ovo je smrtonosno- Simptomi da imate crijevnog parazite u tijelu! OBRATITE PAŽNJU NA OVO

Parazitske bolesti su toliko zavladale oko nas i to je globalni zdrastveni problem a posebno se to desava u manjim razvijenim regijama. Crijevni paraziti kao sto su gliste, trakavice, valjkastih crva a to moze da zahvati svakoga. Rizik se povecava inace radi lose higijene, radi vode koja nije filtritrana i kupanje u vodi koja je zagađena.

Crijevni paraziti mogu da izazovu razne simptiome sve ovisno o vrsti parazita i stanju imunološkog sastava.

Promjene u probavnom sustavu ukljucuje da se desava gubitak apetita, onda proliv sa krvavom stolicom, zatvor, te je moguce da se pojave i gliste u stolici.

Kada ličinke trakavice prodru u kožu, mogu se pojaviti alergijske reakcije i osip.

Kada se desi da ličinke trakavice prodru u kozu moze da se desi da vam se na tijelu pojavi osip i neka reakcija koja je naravno alergijska.

Mnogo respiratornih problema se mogu pojaviti kada parazit napadne pluca i onda mozete da vidite da se javlja jak kasalj i tesko disanje.

Kod djece su problemi u razvoju i gubitak tezine.

Prisutnost crijevnih parazite se najcesce moze potvrditi sa laboratorijskom analizom stolice koja moze otkriti da li su tu jaja i licinke parazita.

Parazitske infekcije se najbolje mogu sprijeciti prakticiranjem dobre higijene, i to je redovno pranje ruku te pazljivo pranje i kuhanje hrane.

LIJEKOVI su glavno uporiste u lijecenju crijevnih parazita ali je jako bitno da je dobra higijena.