KAKO PREPOZNATI SIMPTOME TROMBA? Ovo su znakovi na koje trebate obratiti pažnju: Kada se krvni ugrušak nađe u blizini srca javljaju se sljedeći simptomi

Moždani udar nastaje kada su arterije začepljene krvnim ugruškom, zbog čega mozak, srce i pluća ostaju bez kisika.
Iako je istina da se većina slučajeva može spriječiti, prisustvo krvnog ugruška, poznatog kao tromb, ostaje značajan problem javnog zdravlja, odgovoran za gubitak stotina hiljada odraslih života godišnje.

Kada se ovi simptomi ispolje, to je indikacija da je potrebno potražiti medicinsku pomoć tako što ćete se obratiti lekaru.

Duboka venska tromboza, poznata i kao krvni ugrušak koji se stvara duboko u rukama ili nogama, predstavlja značajan rizik jer ima potencijal da migrira iz srca u pluća. Produženi periodi neaktivnosti mogu povećati vjerovatnoću razvoja duboke venske tromboze.

Sljedeći su indikativni znakovi na koje treba biti oprezan:

Otok se može pojaviti lokalno na mjestu gdje se ugrušak formirao ili po cijeloj nozi ili ruci.

Kako stanje napreduje, nivo doživljenog bola će se povećati. Raspon senzacija može varirati od tupe boli do intenzivnog, nesnosnog bola.

U slučaju poteškoća s disanjem, to može ukazivati ​​na to da je ugrušak prešao iz ekstremiteta u pluća. Osim toga, postoji mogućnost da iskusite snažan kašalj ili prisustvo krvi tokom kašljanja.

Doživljavanje grčeva u predjelu potkoljenice može biti pokazatelj prisutnog ugruška u nozi.

Prisutnost krvnog ugruška u blizini srca dovodi do manifestacije sljedećih simptoma:

Doživljavanje intenzivne nelagode u ruci i grudima.

Znojenje

Doživljavanje problema s disanjem.

Plućna embolija, također poznata kao krvni ugrušak u blizini pluća, može uzrokovati simptome kao što su otežano disanje i znojenje. Ovi znakovi mogu poslužiti i kao upozorenje.

Intenzivna nelagodnost u plućima.

Kašalj

Vertigo

Nažalost, moguće je da krvni ugrušak otputuje do mozga i dovede do moždanog udara. Budite oprezni zbog sljedećih znakova:

Izazovi vezani i za vid i govor.

Slabost

Ekstremiteti tijela, odnosno ruke i stopala, od najveće su važnosti u našem svakodnevnom životu.

Duboka venska tromboza, poznata i kao stvaranje krvnog ugruška duboko ispod kože na rukama ili nogama, predstavlja značajan rizik zbog mogućnosti da ugrušak migrira iz srca u pluća.

Rizik od razvoja duboke venske tromboze se povećava kada osoba ostane nepokretna duži period, podvrgne se operaciji ili krene na dugi let.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, ključno je odmah potražiti pomoć.

Otok se može pojaviti lokalno na mjestu formiranja ugruška ili kroz cijelu nogu ili ruku.
Možda ćete primijetiti promjenu boje, poput crvene ili plave, na rukama ili stopalima.
Kako stanje napreduje, nivo nelagode će se povećati. Opseg senzacija može varirati od blagog pulsiranja do teške i intenzivne agonije.
Ako imate poteškoća s disanjem, to može ukazivati ​​na to da se ugrušak pomaknuo s ruke ili noge u pluća. Osim toga, mogu postojati slučajevi snažnog kašljanja ili iskašljavanja krvi. U takvim slučajevima, ključno je odmah kontaktirati hitnu pomoć pozivom 911.
Prisustvo krvnog ugruška u nozi može dovesti do razvoja grčeva u potkoljenici.

Bolest jetre i upotreba kontracepcijskih pilula mogu se pripisati stvaranju krvnih ugrušaka na ovoj lokaciji. Sljedeće su indikacije:

Neugodni simptomi mučnine i povraćanja često se doživljavaju zajedno.
Nelagodnost u abdominalnoj regiji
Dijareja
Prisustvo krvi u stolici
Nadutost
BUBREZI

Nažalost, prisustvo krvnih ugrušaka u bubrezima može dovesti do povišenog krvnog pritiska i potencijalno zatajenja bubrega.

Budite oprezni i pazite na sljedeće znakove:

Može se iskusiti nelagodnost u predelu stomaka, kao i u nogama ili butinama.
Prisustvo krvi u urinu je zabrinjavajući simptom koji se ne smije zanemariti.
Temperatura
Povišen krvni pritisak
Oticanje
Doživljavanje respiratornog distresa