EVO ŠTA ZNAČI KADA IMATE KRV U ST0LICI, A NISU HEM0ROIDI: Čak i mala količina može da ukazuje na 0ZBILJNU bolesti

Hemoroidi predstavljaju značajan problem za veliki broj pojedinaca.

Ne samo da ovo stanje uzrokuje nelagodu, već može postati toliko ozbiljno da postaje neophodno kirurško liječenje. Dugotrajno sjedenje, nedostatak tjelesne aktivnosti i konzumacija začinjene, masne hrane glavni su krivci za njegov razvoj.

Simptomi koji se često javljaju kod hemoroida su:

Osjećaj boli i nelagode tijekom i nakon pražnjenja crijeva, primjećivanje krvi u stolici, svrbež oko anusa, iritacija kože, prolaps hemoroida, otekline u analnom području, pojava venskih čvorova i potreba za mastima protiv hemoroida.

Problem hemoroida može se učinkovito i brzo riješiti primjenom masti. Dostupne su razne mogućnosti, uključujući one koje se mogu kupiti u ljekarni, domaće lijekove, pa čak i prirodne alternative. Ove se masti izravno nanose na zahvaćeno područje i ostavljaju se djelovati preko noći.

Tradicionalna metoda liječenja hemoroida uključuje upotrebu svinjske masti koja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Da bi se pripremila za upotrebu, mast se pažljivo opere u devet odvojenih voda. Nakon što se očisti, nanosi se na komad gaze i nježno se stavlja na zahvaćeno područje za olakšanje.

Ulja za hemoroide dostupna su za olakšanje i liječenje.

Kada govorimo o brzom i učinkovitom ublažavanju boli i nelagode, bitno je priznati učinkovitost ulja za hemoroide.

Kad je riječ o liječenju prištića, ulje gospine trave vrlo je učinkovito i nudi jednostavno rješenje. Laganim nanošenjem ulja na zahvaćeno područje više puta tijekom dana doživjet ćete brzo olakšanje. Redovitom upotrebom ulje smanjuje upalu, ublažava osjećaj peckanja i čak smanjuje prisutnost hemoroida.

Uz moćnu gospinu travu, ovaj lijek ima izvanredna svojstva. Za one koji se bore s vanjskim hemoroidima, primjena bademovog ulja omogućuje brzo ublažavanje i postupno smanjenje upale.

Korištenje hrane kao preventivnog sredstva.

Dijeta koju slijedite kada se bavite hemoroidima igra ključnu ulogu u prevenciji i liječenju. Nužno je unositi dovoljno tekućine, poput vode i čajeva, a u potpunosti izbjegavati gazirana pića i alkohol. Adekvatna hidracija pomaže u ublažavanju zatvora i pospješuje mekšu stolicu. Osim toga, toplo se preporučuje uključivanje svježeg voća, povrća i kruha od cjelovitih žitarica u vašu prehranu.

Za promicanje zdravog probavnog sustava, preporučuje se uključivanje vlaknaste hrane kao što su cikla, jabuke i brokula u vašu prehranu.

Kada se nosite s ovim stanjem, važno je izbjegavati masnu i začinjenu hranu jer može uzrokovati značajnu štetu. Preporučljivo je suzdržati se od konzumacije peciva, grickalica i slatkiša jer mogu pridonijeti stvrdnjavanju stolice, što je nepovoljno tijekom pražnjenja crijeva. Također se preporučuje privremeno uklanjanje začinjene hrane iz prehrane dok se vaše stanje ne poboljša.

Uspjeh i trajanje procesa liječenja uvelike ovise o vašem izboru prehrane, stoga je važno biti oprezan u tome što konzumirate.

Ako se stanje ne popravi, preporučljivo je potražiti savjet liječnika. Prisutnost krvi u stolici također može biti pokazatelj drugih zdravstvenih problema.

Uočava se prisutnost minimalne količine svježe krvi u stolici.

Ako primijetite male količine krvi na toaletnom papiru nakon brisanja ili vidite kapljice krvi u WC školjci ili na stolcu, to je obično uzrokovano problemom s analnim kanalom. Uobičajeni razlozi za minimalnu količinu krvi u stolici uključuju:

Hemoroidi

Polipi debelog crijeva često su stanje koje može dovesti do razvoja analnih fisura.

U većini slučajeva (oko 90%), prisutnost svježe krvi u stolici obično je bezopasna, iako postoje slučajevi u kojima može ukazivati ​​na ozbiljnija stanja, kao što je kolorektalni rak, osobito kada se javlja bez ikakve povezane boli ili dodatnih simptoma.

Stolica koja sadrži značajnu količinu krvi

Manifestacija krvarenja iz nižih dijelova probavnog sustava, poznata kao hematohezija, može se prepoznati po prisutnosti značajne količine svijetlocrvene ili tamnocrvene krvi, zajedno s ugrušcima. Mogući uzroci ovog stanja uključuju:

Stanja kao što su divertikuloza debelog crijeva, rak debelog crijeva, infekcije, kronični upalni procesi poput IBD-a, angiodisplazija ili ishemija mogu utjecati na debelo crijevo.
Dijagnostički

Nakon što se utvrdi da izvor krvarenja ne dolazi iz gornjih dijelova probavnog sustava, sljedeći korak je provođenje kolonoskopije. Ovaj poseban postupak je i preferirani dijagnostički alat i metoda liječenja kada se radi o procjeni krvarenja debelog crijeva.
Postoji nekoliko prednosti ovog postupka, uključujući mogućnost jednostavnog lociranja izvora krvarenja, mogućnost prikupljanja uzoraka za patološku analizu i mogućnost istovremene terapijske intervencije. Ako uzrok krvarenja nije definitivno utvrđen, preporučljivo je provesti daljnje dijagnostičke pretrage.