Momak pokazao u kakvoj čaši mu je poslužena v0da u kafiću i ljudima se PREVRĆE ŽELUDAC: Javio se konobar i 0tkrio o čemu je riječ

Jeste li ikada naišli na staklo u kafiću koje je izgledalo prljavo ili blatno i zapitali se koji je razlog tome? Možda je bio čist, ali jednostavno nije dobro obrisan. Ova nevolja izazvala je žestoku raspravu na društvenim mrežama, poteklu iz naše lokalne zajednice u Hrvatskoj. Posjetitelji zagrebačkih kafića izrazili su nezadovoljstvo što se u ugostiteljskim objektima sve češće pojavljuju nečiste čaše.

Jedna objava na popularnoj društvenoj mreži Reddit govori o uobičajenoj pojavi dobivanja prljavih čaša u Zagrebu. Na priloženoj fotografiji jasno se vidi vitraž, što potiče čitatelje da nagađaju o razlozima iza ovog problema. Neki razmišljaju je li problem u pranju u zagrebačkim kafićima, dok drugi razmatraju alternativne faktore.

Jedan čitatelj ističe da je voda koja se koristi u perilici posuđa pretjerano tvrda, što uzrokuje problem. Drugi se čitatelj slaže i predlaže da u profesionalnijim okruženjima obično ručno poliraju posuđe krpom kako bi spriječili vidljive ostatke, čak i nakon što prođu kroz stroj.

Dilemu je riješio konobar s desetljećima staža.

Prema riječima bivšeg konobara s desetljećem staža u ugostiteljstvu, u 90 posto lokala u Hrvatskoj uobičajena je praksa da se za glancanje čaša ne koriste damask krpe, bez obzira na kvalitetu vode ili perilice posuđa. Čak i uz čistu vodu i dobro održavanu perilicu posuđa, čaše bi i dalje zahtijevale tjedno poliranje kako bi se postigla ista razina bistrine.

Prema njezinim riječima, u sporim trenucima za šankom konobari se često nađu okupirani raznim poslovima kao što su obnavljanje hladnjaka, čišćenje, uživanje u šalici kave, listanje novina i sve ostalo osim glancanja čaša, što često rezultira gosti koji primaju čaše u ovom stanju.

Prema riječima upućenog konobara, sol se dodaje u perilicu posuđa kako bi se spriječilo nakupljanje kamenca u stroju, a ne isključivo radi zaštite čaša. Mrlje koje se pojavljuju na čašama rezultat su kombinacije kamenca i soli. Kada voda ispari, za sobom ostavlja sve nečistoće, uključujući sol korištenu u perilici posuđa. Stoga su mrlje na čašama rezultat i kamenca i ostataka soli.