Ignoriranje ovih vrsta ujeda insekata može uzrokovati nepovratne komplikacije: Ako primijetite ove simptome, 0DMAH P0ZOVITE LJEKARA

U slučaju da ste se osobno susreli s ovim bolnim osjećajem, preporučljivo je odmah potražiti savjet liječnika. Određeni insekti imaju sposobnost nanijeti značajnu štetu vašem zdravlju.

S početkom proljeća, mnoštvo insekata obznanjuje svoju prisutnost u vanjskim prostorima. Iako naizgled bezopasna, ova bića zapravo mogu imati štetne učinke na nečiju dobrobit. Dr. Marc Meth naglašava da čak i jedan ubod pčele može dovesti do teških zdravstvenih komplikacija. Međutim, nisu samo pčele te koje predstavljaju prijetnju; obične muhe i dosadni komarci, posebno aktivni tijekom večeri, također mogu biti opasni. Ključno je ostati na oprezu i odmah reagirati na sve znakove uboda insekata.

Čuvajte se ugriza koji predstavljaju prijetnju i ne smijete ih olako shvatiti. Budite oprezni pri susretu s pčelama jer one kroz svoje žalce ubrizgavaju otrovnu vrećicu koja može uzrokovati oteklinu i crvenilo ako se pažljivo ne ukloni. Dr. Alana Biggers upozorava da su osobe s alergijama ili oslabljenim imunološkim sustavom u opasnosti od anafilaktičkog šoka ili čak smrtnog ishoda ako se ne zatraži hitna pomoć. Ova opasnost se također proteže na stršljene i bumbare.

Budući da pripadaju obitelji opnokrilaca, ove vrste svojim ubodima mogu izazvati slične simptome. Važno je napomenuti da ubod u vrat može dovesti do brze pojave alergijskih reakcija. U slučaju uboda u ruku, poželjno je pričekati i pratiti situaciju, navodi stranica Healthine. Osim otekline i crvenila, ne bi trebalo biti nikakvih daljnjih komplikacija. Međutim, ako se ubod dogodi na osjetljivom području kao što je vrat, preporučuje se hitna liječnička pomoć u bolnici.

Potencijalnu opasnost predstavljaju i ose i komarci. Pri ubodu ose često se javlja uočljiv i neugodan otok koji može dovesti do upale na zahvaćenom području. Ako se to dogodi, preporučljivo je odmah potražiti liječničku pomoć i odmah riješiti problem. U težim slučajevima, pojedinci mogu doživjeti povećanje tjelesne temperature ili povećane limfne čvorove, što zahtijeva mirovanje i često zahtijeva stručnu pomoć.

Kako navodi Healthline, ugrizi komaraca obično rezultiraju minimalnom boli, ali mogu izazvati svrbež i druge neugodne osjete. Srećom, ovi simptomi imaju tendenciju brzog nestanka bez ikakvih trajnih posljedica. Nasuprot tome, ugrizi muha mogu dovesti do razvoja otvorenih rana na koži. Ako infekcija uzme maha, pojedinci mogu osjetiti intenzivan svrbež, bol, povišenu tjelesnu temperaturu, mučninu, natečene limfne čvorove, glavobolju i nelagodu u zglobovima.