Frojd je tvrdio da glupi ljudi imaju jednu izraženu karakteristiku: Ukoliko je primetite znaćete s kim imate posla

Poznati psihoanalitičar Sigmund Freud posjedovao je izvanredan obrambeni mehanizam koji ga je štitio od poremećaja uzrokovanih neinteligentnim pojedincima, čuvajući njegovu mentalnu ravnotežu.

Trajna relevantnost filozofije Sigmunda Freuda, kao poznatog psihijatra i pionira psihoanalize, fascinantno je opažanje kada se razmatra njezina primjena na društvo i pojedince. Njegove trajne misli, ostavljene kao nasljeđe, nastavljaju imati jednak značaj bez smanjenja važnosti.

Svojim dubokim istraživanjem ljudske psihe, Freud je svojim pronicljivim rečenicama i teorijama rasvijetlio opskurne kutke uma. Posebno je fascinantno njegovo zapažanje u vezi s pojedincima koji pokazuju ponašanje koje se može smatrati glupim ili neutemeljenim.

Prema Freudu, početni pokazatelj ljudske gluposti očituje se u potpunom nedostatku srama.

Sljedeće zapažanje skreće pozornost na ključni element ljudskog ponašanja. Sram, ili nedostatak istog, igra značajnu ulogu u društvenoj kontroli, sprječavajući nas da se uključimo u nedolično ponašanje ili izražavanje. Pojedinci koji nemaju osjećaj srama često pokazuju neprikladno ponašanje ne obazirući se na posljedice.

Pri susretu s pojedincima takve prirode, postaje ključno shvatiti njihovu pravu prirodu. Oni kojima nedostaje i intelektualna i emocionalna oštroumnost često pribjegavaju umanjivanju naše vrijednosti ili preispitivanju naših perspektiva. Imperativ je da se suzdržimo od uznemirenosti ili iritacije u takvim okolnostima. Umjesto toga, možemo se potruditi prosvijetliti te pojedince, iako je važno biti suzdržan jer neki pojedinci jednostavno odbijaju priznati svoje zablude.

Jednako je važan imperativ da podržimo svoje standarde i očuvamo naša načela kada se suočimo s pojedincima upitnog karaktera. Ne smijemo kompromitirati svoje dostojanstvo i integritet u zamjenu za privid mira ili sloge.

U situacijama kada pojedinci pokazuju nedostatak kapaciteta za osobni razvoj ili stjecanje znanja, preporučljivo je distanciranjem dati prioritet vlastitoj mentalnoj i emocionalnoj dobrobiti. Freudova mudrost služi kao podsjetnik na važnost postavljanja granica i očuvanja našeg integriteta tijekom druženja s različitim pojedincima u suvremenom društvu. Također naglašava stalnu težnju za razumijevanjem i samopoboljšanjem.