Iz crijeva kreću sve bolesti: Doktorka otkriva da za dobro varenje svaki dan treba da jedemo 30 grama ove namirnice

Na temelju njegovih zapažanja, primijećeno je da brza konzumacija vlakana bez dopuštanja našem tijelu da se prilagodi na njih može rezultirati neugodnim simptomima, naglašavajući značajnu vezu između zdravlja naših crijeva i našeg ukupnog blagostanja.

Probavni problemi su u porastu zbog lošeg izbora prehrane, užurbanog načina života i sjedilačke rutine. Kako se bliži ljetna sezona, tako su želučane tegobe sve češće. Dakle, koji je prvi korak u rješavanju ovih posljedica?

Dr. Zoe savjetuje da pojedinci trebaju uključiti 30 grama vlakana u svoju dnevnu prehranu. Šokantno, istraživanja pokazuju da nevjerojatnih 91% ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu ne ispunjava ovu ključnu prehrambenu smjernicu. Nažalost, ovaj trend nije isključiv samo u UK-u i proteže se i na druge regije. Važno je napomenuti da je prehrana bogata vlaknima povezana sa smanjenom vjerojatnošću razvoja bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva.

Uključivanje hranjivih zdjelica jogurta prepunih cjelovitih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki u vašu jutarnju rutinu ili pripremanje zadovoljavajuće salate od graha za ručak može pomoći u postizanju vaših ciljeva s vlaknima. Ipak, važno je postupno uvoditi vlakna u prehranu ako niste navikli na njih, jer prebrzo konzumiranje može rezultirati neugodnim simptomima. Ovo naglašava jasnu vezu između našeg općeg blagostanja i stanja našeg probavnog sustava.

Jedna od prednosti koje nudi je jačanje vašeg imunološkog sustava. Prilično je zapanjujuće da naša crijeva sadrže nevjerojatnih 70 posto naših imunoloških stanica. Ove imunološke stanice imaju ključnu funkciju u očuvanju našeg tijela uspostavljanjem obrane od štetnih mikroorganizama.

Kao što je govornik pojasnio, crijevna sluznica, barijera koju karakteriziraju povišene razine antitijela, posjeduje jedinstvenu sposobnost borbe protiv ozljeda ili infekcija, a istovremeno čuva integritet zdravog tkiva.