Za doručak najbolja je kombinacija sljedeće 2 namirnice, ODLIČNO PODSTIČU RAD CRIJEVA I VARENJE

Na početku dana, nakon duge noći, doručak služi kao početni izvor energije. Dok neki pojedinci odlučuju pojesti svoj jutarnji obrok ubrzo nakon buđenja, drugi ga odlučuju odgoditi dok im se glad ne pojača kasnije tijekom dana. Unatoč tome, dosljedan doručak ima značajnu vrijednost u osiguravanju izvrsnosti vaše linije proizvoda. Dodatno, način na koji su komponente hrane skladno uklopljene ima još veći značaj.

Preporučuje se doručak konzumirati unutar sat vremena nakon buđenja. Naša jetra skladišti glukozu, koja daje energiju za kretanje mišića, do 1,5 sat. Prema riječima nutricionistice Branke Mirovich, količina i sastav doručka trebaju biti prilagođeni čimbenicima kao što su dob, spol, cjelokupno zdravstveno stanje te razina tjelesne i mentalne aktivnosti.

Prema njegovim riječima, važno je osigurati da doručak uključuje uravnoteženu kombinaciju esencijalnih nutrijenata.

Proteini su vitalni dio naše prehrane, a dobivamo ih konzumacijom jaja, mliječnih proizvoda i nemasnog mesa. Kada je riječ o ugljikohidratima, kruh ili tost smatraju se optimalnim izborom. Međutim, važno je napomenuti da neki pojedinci mogu osjetiti nadutost od kruha ili peciva od cjelovitog pšeničnog brašna i sjemenki. Ove vrste kruha i peciva obično imaju veći udio kalorija i više kemijskih dodataka, jer su dizajnirani da imaju dulji rok trajanja. Vještak je to dodatno obrazložio navodeći:

Prema riječima Branke Mirović, važno je obratiti pozornost na masnoće dobivene iz mliječnih proizvoda jer one igraju ključnu ulogu u proizvodnji hormona i apsorpciji vitamina D, što ih čini esencijalnim nutrijentom koji ne treba izbjegavati.

Uz mlijeko, jogurt i kefir, čaj je još jedan koristan izvor tekućine koji ne smijete zanemariti. Uključivanje svježeg povrća u doručak također je odlična opcija ako želite.

Prema riječima dr. Karolin Sojka, gastroenterologa, smatra da je optimalan izbor za doručak kombinacija jaja s jogurtom, kako ističe.

Full protein breakfast – garlic toast with eggs and muffins, cherry tomatoes, dry italian ham

Zdravlje crijeva možete ojačati uključivanjem ove dvije namirnice u svoju prehranu. Jogurt, koji prolazi kroz fermentaciju s prirodnim bakterijama i kvascima, služi kao prirodni spremnik probiotika. Jaja su, s druge strane, opcija bogata hranjivim tvarima koja pruža mnoštvo dobrobiti, uključujući proteine, omega-3 masne kiseline, vitamine B i vitamin D.

Podržavanje mikrobioma koji obiluje korisnim bakterijama ključno je ne samo za redovitu probavu, već i za održavanje snažnog imunološkog sustava, regulaciju raspoloženja i potencijalno sprječavanje kognitivnog pogoršanja. Upravo je to razlog zašto je važno započeti svaki dan s hranom koja potiče dobrobit crijeva.

Prema dr. Carolyn, uključivanje jaja i jogurta u vašu prehranu izvrsna je strategija za dobivanje zasitnih proteina i uvođenje korisnih probiotika koji mogu poboljšati raznolikost vašeg crijevnog mikrobioma.