Jednom zasadiš i miran si 10 godina, bereš samo a lova se skuplja! RATISLAV uzgojio pravo “blago” a država mu daje podsticaj!

Poljoprivrednicu svi su se sa velikim zanimanjem primili poziv od Ministarstva poljoprivrede za dodjelu poticaja za uzgoj sadnog materijala kao sto je voce, vinove loze, ruze. Ovo je poziv koji je izazvao zaista veliku pozornot medju vlasnicima zemljista kojji su krenuli sa nekim svojim poljoprivrednim aktivnostima.

Ministarstvo poljoprivrede je putem ajvnog saopstenja dalo izvjestaj da je sada dostupno do 28 studenog obavjest o ovom pozivu. NAvodi se da pravne osobe i poduzetnici mogu da koriste proizvodnju a samim tim korisnici mogu da dobiju poticaje od 700.000 dinara za jednu kalendarsku godinu. Zahtjevi za odobrenje prava mogu se podnijeti putem platforme.

Osim ruza jako velikki interes je izazvao uzgoj hmelja. Iako postoji potencijalna isplativost od uzgoja hmelja intres za ovu kulturu se opao posebno sto se tice Vojvodine. Unatoc tome uzgoj hmelja i dalje postoji iako je obim znatno smanjen. Tradicija uzgoja hmelja traje unazad 250 godina ali interes za ovu kulturu je opao.

 

Neki proizvođaci hmelja iz Bačkog petrovca su uspjeli da izvoze svoje proizvode u razne Evropske zemlje gdje se cijene jer je proizvod kvalitetan. Ovo svjedoci da ce porasti uzgoj hmelja ali i da ce porasti izazovi.