Kada grmi sklonite se

Na TV “K1” nedavno je gostovao priznati fizičar Nikola Cvetanović, pružajući gledateljima vrijedne savjete o zaštiti od grmljavine. Razgovor je počeo osvrtom na nedavne vremenske nepogode koje su donijele jake pljuskove i oluje praćene grmljavinom, što je rezultiralo širokim poplavama i zahtijevalo intervenciju policije. Fokus programa bio je na razumijevanju kompleksnosti prirodnih sila i primjeni praktičnih strategija za zaštitu od potencijalne štete.

Kada je riječ o složenostima udara groma, Cvetanović je naglasio važnost traženja zaklona unutar vozila ili udaljavanja od visokih građevina kako bi se smanjile šanse za udar groma. Također je istaknuo zaštitnu ulogu Faradayevih kaveza u vozilima, koji pružaju zaštitu od električnih polja tijekom oluja. Nadalje, razjasnio je nesporazume oko korištenja mobitela za vrijeme grmljavinskih nevremena, ističući da se rizik smanjuje ako se izbjegava korištenje mobitela u takvim trenucima.

Osim rasprave o važnosti pružanja prve pomoći za potencijalne žrtve udara groma, dao je smjernice za određivanje udaljenosti groma i istaknuo važnost preventivnih mjera za smanjenje rizika od ozljeda.