Kada je Himzo odlučio da se prekrsti u NEBOJŠU majčine riječi su ga raznijeli na komade- BRAT IZET OSTAO VJERAN ISLAMU DO KRAJA a reakcija SRBA sve šokirala

Mijenjanje vjere a samim tim i imena i prezimena u zadnje vrijeme je toliko popularno. NA nivou cijelog svijeta imamo puno primjera kada veliki broj osoba u vecim slucajevima prelaze na Islam ali imamo i naravno neke situacije koje su obrnute. Sve se ovo dešavalo na području Balkana kada je sve bilo pod lupom i sve se dovoljno analiziralo tada.

U prostoru koji se proteze  od Istočnog Sarajeva sve do rijeke Drine braća Golić Izet i Himzo su rekli da su oni jedini muslimani koji su tada služili u Vojsci Republike SRPSKE. Naime oba brata su imali velike borbene vještine i sve su to stekli sveučilišnim obrazovanjem a ono sto ih zaista odvaja jeste jedinstvan okolnost pripadnosti razkicitim vjerama jer je brat Himzo odlucio da dozivi vjersko preobraćenje.

 

 

 

 

 

On j eimao odanost prema svojim prijateljima ali i komsijama u Rogatici oba brata i Izet i Himzo su dobrovoljno se svrstali uz Srbe tokom rata koji se desavao u  Bosni. Zoran koji je tada bio službenik lokalne samouprave napomenuo je da njegovim zalganjem razni geoeolozi i strucnjaci iz raznih Evropskim zemalja svake godine posjecuju ovo mjesto da bi proucavali i spilje i spomenike.