KAKO DA SE BEZBJEDNO VOZITE PUTNIČKIM KOLIMA NA VISOKIM TEMPERATURAMA: Ovih devet savjeta mogu da vam spasu život

Za vlasnike osobnih vozila nudimo posebne smjernice o vožnji u ljetnim uvjetima.

Dolaskom sezone godišnjih odmora neizbježne gužve na cestama koje vode prema popularnim turističkim destinacijama postaju stvarnost. Prema statistici, najveći broj prometnih nesreća događa se tijekom ljetnih mjeseci, posebice u srpnju, kolovozu i rujnu. Iz Batuta poručuju da je za sigurno putovanje ključno pridržavanje posebnih smjernica za vožnju u ljetnim uvjetima.

Kao pripreme za nadolazeću turističku sezonu, ove godine se uvodi nova inicijativa pod nazivom „Vozite odmorni“. U ovu saradnju uključeni su Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije, Uprava saobraćajne policije, JP “Putevi Srbije” i Auto-moto savez Srbije. Cilj mu je riješiti problem umora vozača, koji je vodeći uzrok prometnih nesreća, koje često rezultiraju teškim ozljedama ili čak smrću. Stručnjaci upozoravaju da umoran vozač predstavlja značajnu opasnost ne samo za sebe već i za druge na cesti, slično kao i vozač koji vozilom upravlja pod utjecajem alkohola.

Kako bismo spriječili umor, toplinsku iscrpljenost i nesreće tijekom vožnje ljeti, važno je pridržavati se posebnih preporuka prilagođenih vozačima osobnih automobila.

Kako biste spriječili ulazak u vozilo koje je bilo izloženo suncu, otvorite sva vrata i prozore, uključujući i prtljažnik. To će omogućiti pravilnu ventilaciju i pomoći u hlađenju zraka u automobilu do određene mjere.

Za postizanje ugodnog unutarnjeg okruženja, preporuča se postaviti klimatizacijski sustav na temperaturu koja je pet do sedam stupnjeva niža od vanjske temperature.

Kada vozite po vrućim uvjetima i prelazite velike udaljenosti, bitno je uključiti redovite stanke u svoje putovanje. Preporuča se napraviti pauzu od 15 minuta svaka dva sata kako biste spriječili umor. Tijekom tih pauza svakako prozračite vozilo, dovoljno se hidrirajte i bavite se laganim vježbama istezanja. Ovi jednostavni postupci pomoći će ublažiti početne simptome umora koji se obično manifestiraju nakon drugog sata vožnje.

Vožnja na visokim temperaturama predstavlja potencijalnu opasnost jer ubrzava pojavu umora i iscrpljenosti. Umor je čimbenik koji doprinosi približno jednoj trećini svih prometnih nesreća, osobito tijekom dugih noćnih vožnji ili u nepovoljnim vremenskim uvjetima poput ekstremne vrućine. Kako biste smanjili rizik od umora tijekom vožnje, ključno je osigurati dovoljnu količinu odmora i dobrog sna prije polaska na putovanje.

Neophodno je da se suzdržite od upravljanja motornim vozilom ako ste konzumirali alkohol ili bilo koje psihoaktivne tvari, što uključuje lijekove koji su posebno navedeni u uputama kao potencijalno umanjiti vaše vozačke sposobnosti.

Osigurajte se u vozilu tako što ćete vezati sigurnosni pojas. Obavezan je za sve putnike, bilo da su vozač, suvozač na prednjem ili stražnjem sjedalu. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je statističke podatke koji pokazuju da korištenje sigurnosnih pojaseva od strane vozača i putnika na prednjim sjedalima može smanjiti vjerojatnost smrti za gotovo 50 posto. U određenim regijama ta brojka može porasti do čak 75 posto za putnike na stražnjem sjedalu.

7. Pobrinite se za dobrobit djece tijekom putovanja u vozilu – djeca često zadobiju ozljede kao putnici u vozilima, često zbog nekorištenja ili nepravilnog korištenja dječjih sjedalica. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je statističke podatke koji pokazuju da autosjedalice mogu smanjiti vjerojatnost ozljeda kod dojenčadi za približno 70 posto, a kod djece od jedne do četiri godine za 54 posto. Dodatno, pomoćna sjedala mogu smanjiti rizik od teških ozljeda za 59 posto za djecu od četiri do sedam godina.

Ključno je nikada ne ostavljati djecu bez nadzora u parkiranom vozilu na suncu. Čak i s otvorenim prozorima, temperatura u automobilu može brzo porasti, dosežući 40 stupnjeva unutar samo 10 minuta kada je vanjska temperatura 25 stupnjeva. Ako je vanjska temperatura 35 stupnjeva, temperatura u automobilu može doseći alarmantnih 50 stupnjeva. Djeca su posebno osjetljiva na ekstremne temperature i mogu doživjeti pregrijavanje tri do pet puta brže nego odrasli.

Prepoznavanje simptoma toplinskog udara kod djece je ključno jer u slučaju pregrijavanja može doći do smrtnih ishoda.

razdražljivost

Prisutan je osjećaj malaksalosti i pospanosti.

Osjećaj dezorijentacije može uzrokovati osjećaj zbunjenosti i gubitak smjera.

Temperatura je doživjela osjetan porast.

Doživljaj čina snažnog izbacivanja sadržaja želuca kroz usta.

Napadaje karakteriziraju iznenadne i nekontrolirane kontrakcije mišića.

Iznenadni gubitak svijesti, poznat kao nesvjestica, može se dogoditi pod različitim okolnostima.
Hitno djelovanje je ključno kada primijetite bilo kakve znakove pregrijavanja.

Poduzmite hitnu akciju da izvučete dijete iz prevrućeg vozila.

Za snižavanje tjelesne temperature sklonite se u hladovinu.

Uklonite dijete iz situacije, dopuštajući smanjenje tjelesne temperature i mogućnost izravnog izlaganja kože okolnom zraku.

Kako bi se osiguralo optimalno i učinkovito hlađenje tijela, dijete je neophodno navlažiti vodom. To možete postići tako da ručnik navlažite mlakom vodom i revitalizirate ga.

Na tom se području savjetuje stavljanje hladnih obloga na vrat, prepone i pazuhe.
Usmjeravanjem na područja tijela s krvnim žilama najbližim koži, proces hlađenja tih specifičnih regija može ubrzati sveukupno smanjenje tjelesne temperature.

Od iznimne je važnosti osigurati da dijete ostane pravilno hidrirano. Dajte djetetu tekućinu, a ako su već prisutni znakovi dehidracije (kao što su nemir, razdražljivost, pospanost, letargija, hladna koža, izostanak suza tijekom plača, suhe usne, obložen jezik, upaljene oči, uvučena fontanela kod dojenčadi i dr.) ), ponudite djetetu nekoliko gutljaja tekućine svakih petnaest minuta. Ukoliko se stanje djeteta ne popravlja, potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć u najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Kada putujete s kućnim ljubimcem, važno je osigurati njihovu sigurnost. Ako se vaš pas vozi na stražnjem sjedalu, provjerite je li dobro pričvršćen posebno dizajniranim pojasom. Za male kućne ljubimce koristite putne kutije koje su posebno napravljene za njihov prijevoz. Imajte na umu da svoje ljubimce nikada ne ostavljate bez nadzora u parkiranom automobilu, posebno na suncu, savjetuju iz “Batuta”.