KAKO DA UBRZATE METAB0LIZAM AKO IMATE IZMEĐU 50 I 60 GODINA: Jedite samo ovo i smršat ćete kao od šale

Kako biste ubrzali metabolizam u dobi od 50 do 60 godina, važno je pravilno se brinuti o svom tijelu i zdravlju. Dok starimo, metabolizam se obično usporava, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema, posebno kod žena koje ulaze u menopauzu.

Važno je napomenuti da je prosječna dob menopauze kod žena 51 godina. Kako se nivoi estrogena i progesterona smanjuju, a ponekad potpuno nestanu nakon 50. godine, mogu se javiti problemi poput gubitka gustine kostiju, smanjenja mišićne mase i sklonosti debljanju.

Međutim, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste pojačali svoj metabolizam i održali zdravu težinu i tijelo čak i u ovoj dobi. Fizička aktivnost je ključna. Preporučuje se redovno vježbanje, uključujući trening snage. Istraživanja su pokazala da vježbanje može povećati gustinu kostiju, smanjiti rizik od osteoporoze i drugih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i artritisa.

Osim treninga snage, vježbe poput joge i pilatesa također mogu biti korisne. Važno je ostati aktivan i redovno vježbati kako bi se održao tonus mišića, poboljšala efikasnost metabolizma i probave te očuvalo opće zdravlje.

Kada je u pitanju ishrana, proteini igraju važnu ulogu u ubrzavanju metabolizma. Stručnjaci preporučuju unos 100 do 200 grama proteina dnevno. Umjesto da se oslanjate samo na meso životinjskog porijekla, važno je uključiti biljne izvore proteina u svoju ishranu, poput kvinoje, tofua, orašastih plodova, sjemenki, zobi, pirinča, povrća i gljiva. Proteini vas duže drže sitim, regulišu apetit, stimuliraju mišićnu masu i pozitivno utiču na metaboličke funkcije tijela.