Kako kuhati jaja bez pucanja: tri sigurna savjeta

Kako se bliži Uskrs, kućanstva diljem zemlje upuštaju se u tradiciju bojanja jaja, no nažalost, svake se godine događaju nesretni slučajevi u kojima domaćice propadnu zbog slučajnog pucanja jaja tijekom kuhanja.

Ove godine pravoslavni vjernici Uskrs će proslaviti 16. travnja, dok će se pridržavati tradicije farbanja jaja na Veliki petak, koji pada 14. travnja.

Povremeno se jaja mogu slomiti tijekom kuhanja, ali ne brinite, jer postoje strategije za sprječavanje ove nesreće. Da biste otkrili preporučene savjete za sprječavanje pucanja jaja, nastavite čitati.

Kako biste osigurali optimalne rezultate, preporuča se ne hladiti jaja prije kuhanja.

Kako biste spriječili pucanje ljuski jaja, ključno ih je izvaditi iz hladnjaka i ostaviti da dosegnu sobnu temperaturu prije kuhanja. Započnite stavljanjem jaja u vodu sobne temperature, a zatim ih nastavite kuhati na štednjaku. Optimalni rezultati postižu se korištenjem jaja starih 7 do 10 dana jer se lakše gule. Kada kupujete jaja na tržnici, vjerujte prodavaču na riječ. Međutim, ako kupujete jaja u trgovini, svakako provjerite datum na pakiranju.

Važno je izbjegavati prekomjerno doziranje i visoke temperature.

Kako biste osigurali pravilno kuhanje, preporučuje se dodati jaja u lonac u jednom sloju, pokrivajući dno. Tijekom cijelog procesa kuhanja lonac treba biti napunjen vodom. Počnite kuhati jaja na srednjoj vatri, a zatim smanjite temperaturu neposredno prije nego što proključaju kako biste smanjili kretanje i držali jaja u neposrednoj blizini. Ostavite ih da se kuhaju 10 do 15 minuta.

Pojačajte okus vode dodavanjem prstohvata soli.

Kako biste spriječili curenje bjelanjaka prilikom kuhanja jaja, jednostavno dodajte pola žlice soli na litru vode. Ovo ne samo da će osigurati da bjelanjak ostane netaknut, već također omogućuje jednostavno bojanje i ukrašavanje. Za dodatnu zaštitu od pukotina, razmislite o dodavanju pola žličice octa u kipuću vodu.

U slučaju da jaje pukne, može se iskoristiti za pripremu raznih predjela i salata.