STRUČNJAK UPOZ0RAVA: 0vakav krompir ni slučajno ne jedite, može da dovede do trovanja

Inženjerka biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović često upozorava na potencijalne zdravstvene rizike povezane s konzumacijom krumpira, osnovne namirnice mnogih naših stolova.

U našem podneblju krumpir zauzima posebno mjesto kao jedna od najomiljenijih namirnica. Inženjerka biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović dala je dragocjene spoznaje o mjerama opreza pri njihovoj konzumaciji i slučajevima kada ih je najbolje izbjegavati zbog mogućih zdravstvenih rizika.

Tijekom gostovanja u emisiji RTS Ordinacija, Marija je upozorila da ostavljanje krumpira na sobnoj temperaturi može dovesti do promjene boje i poprimanja nijanse zelenkasto-plave. Ključno je izbjegavati konzumaciju ovih krumpira jer mogu biti utočište za razvoj bakterije Clostridium botulinum. Za pravilno skladištenje krumpira Marija je savjetovala da se poklopi i ohladi.

Konzumacija krumpira kontaminiranog bakterijom Clostridium botulinum može dovesti do trovanja, što rezultira nizom simptoma uključujući glavobolju, vrtoglavicu, umor, slabost, povišenu tjelesnu temperaturu, nelagodu u trbuhu, mučninu, povraćanje i proljev. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Za one koji se nađu s viškom krumpira, uobičajena je praksa podgrijati ih kasnije. Ako tražite najzdraviju metodu, evo što možete učiniti:

Unutar zagrijane pećnice

Kako bi kuhani krumpir zadržao svoju vlagu, preporučuje se zagrijavanje u pećnici. Započnite tako da prethodno zagrijete pećnicu na 175°C i ostavite krumpire da se zagriju na sobnoj temperaturi nakon što ih izvadite iz hladnjaka. Zatim prebacite krumpire u lim za pečenje i pecite otprilike 15 do 20 minuta, odnosno dok se skroz ne zagriju.

U granicama mikrovalne pećnice

Ako je brzina ključna, postoji metoda koja nadmašuje sve ostale, ali dolazi s jednom upozorenjem: postoji rizik da se krumpir isušen. No, to se lako može izbjeći ako ih prerežete na pola i stavite u mikrovalnu pećnicu. Kako biste osigurali optimalno zadržavanje vlage, jednostavno prekrijte svaku polovicu navlaženim papirnatim ručnikom i nastavite s zagrijavanjem 2-3 minute.

Unutar posude za kuhanje

Započnite dodavanjem male količine maslinovog ulja u tavu postavljenu na srednje nisku vatru. Uzmite krumpir i prerežite ga na pola, a zatim ga stavite u tavu i pokrijte poklopcem. Ostavite ih da se kuhaju na štednjaku otprilike tri do četiri minute. Povremeno promiješajte krumpire kako biste bili ravnomjerno zagrijani, dok kožica ne postigne željenu razinu hrskavosti.