SIRUP OD BOROVIH IGLICA PROTIV KASLJA, BRONHITISA, UPALE GRLA ZA JAK IMUNITET

Sastojci:
Količina od jednog kilograma koja se sastoji od svježih borovih iglica.
Jedan kilogram šećera.

Tegla značajne veličine

Priprema:
Za početak očistite borove iglice tako što ćete ih oprati u slatkoj vodi. Nakon toga ih raširite na krpu da se osuše na zraku, po mogućnosti ostavite preko noći. Zatim uzmite veliku teglu i napravite naizmjenične slojeve borovih iglica i šećera. Kada se tegla napuni, dobro je zatvorite i stavite na osunčanu prozorsku dasku na otprilike 40 dana. Ne zaboravite da povremeno protresete teglu, ali se suzdržite od otvaranja za to vreme.

Nakon što sirup odstoji otprilike 40-45 dana, treba ga procijediti koristeći gustu gazu. Kako se sirup počne zgušnjavati, preporučuje se konzumiranje 3-4 kašičice dnevno. Kao pojedinac koji boluje od astme, lično počinjem da koristim ovaj sirup početkom devetog mjeseca, kao preventivu za predstojeću zimsku sezonu. Osim toga, ovaj sirup dajem djeci koja imaju kašalj ili začepljenost. Vrijedi napomenuti da se med može koristiti kao zamjena za šećer u ovom receptu. Međutim, važno je sačekati da dijete navrši godinu dana prije nego što mu uvedete ovaj sirup.
Posluživanje:
Po mom mišljenju, sve što je prirodne prirode ima potencijal da bude korisno, sve dok se koristi umjereno. Međutim, kada stvari postanu previše intenzivne, dostupne su nam medicinske opcije koje će nam pomoći, iako smo skloni izbjegavati antibiotike, razne sirupe i amilofilin. Vjerujem da dobra podloga može pomoći pripremiti naše tijelo za surovu zimu, a lično koristim resurse koje priroda pruža.