KAKV0 VAM JE KUPATILO I KUHINJA, TAKVO VAM JE I MENTALNO STANJE: Ako radite ovo u kući, imate 0ZBILJNE PSIHIČKE PROBLEME

Uzimajući u obzir sljedeće činjenice, možete uvelike pomoći u procjeni stanja vašeg mentalnog stanja.

Jeste li netko kome je zadovoljstvo održavati kuću organiziranom i bez prašine na dnevnoj bazi ili vam se čini da nerado čistite i stalno ostavljate nered u svakoj sobi? Ove navike mogu pružiti uvid u vaše trenutno stanje uma. Čak i način i mjesto na kojem nastaje kaos mogu ponuditi tragove o vašoj psihi. Odvojite trenutak da pažljivo razmotrite sljedeće činjenice i steknete novi pogled na samootkrivanje!

1. Trpanje smeća u ladice, ormare, kontejnere

Nakon prvog pregleda, stan se čini dobro održavanim. Pod je besprijekoran, knjige uredno posložene na polici, a tapete su netaknute. No, daljnjim istraživanjem ladica i ormara, otkriva se hrpa oštećenih i neupotrebljivih predmeta, kao i poderane odjeće. Ova osoba ima veliko zadovoljstvo u isticanju svojih pozitivnih osobina i često se uključuje u radnje prvenstveno kako bi ostavila dojam na druge. Njihov glavni prioritet je održavanje izgleda čistoće u njihovom životnom prostoru, čak i ako to znači skrivanje nepotrebnih stvari umjesto njihovog zbrinjavanja ili organiziranja.

Stan koji žudi za novom promjenom

Postoje pojedinci koji dulje vrijeme borave u kućama s dotrajalim, zastarjelim tapetama. Svoje stvari spremaju u kutije zbog dugotrajnog zanemarivanja kupovnih polica. Ovi pojedinci svoj trenutni stan smatraju privremenim, jer žele preseliti u drugi stan, grad ili čak osigurati posao u inozemstvu. U konačnici, predviđaju značajnu životnu promjenu, bez obzira na mogućnost da će potrajati desetljećima.

Psihološki gledano, te osobe egzistiraju isključivo u carstvu sutrašnjice i svijet promatraju optimistično. Oni sadašnjost smatraju prolaznom preprekom koju je potrebno podnijeti u međuvremenu. Međutim, njihovom pristupu nedostaje konkretno planiranje, umjesto toga oslanjajući se na očekivanje puno nade za spontanu transformaciju.

Neuredan radni prostor

Kada je riječ o psihologiji, tumačenje radnog prostora je intrigantan aspekt. Postoje oni koji pomno organiziraju svoje stvari, uredno ih spremaju u mape, ladice i police. S druge strane, neki pojedinci prihvaćaju potpuni nered, s papirima, olovkama, šalicama i uređajima razbacanim nasumično, a sloj prašine prekriva sve. Ove osobe odišu samopouzdanjem, ali im možda nedostaje razina zrelosti.

Unatoč neredu na vašem stolu, još uvijek možete održavati produktivnost i bez napora locirati potrebne predmete. Kaotičan radni prostor ne znači nužno nekompetentnost; zapravo, često označava um prepun kreativnosti i inovativnosti.

Stavke uključene u ovaj set su puni sudoper, košara za rublje i kanta za smeće.

Čišćenje većini pojedinaca nije omiljena aktivnost, ali kod nekih izaziva toliko jaku averziju da postaje gotovo zastrašujuća. Dopuštaju da im se smeće gomila na terasi i da se suđe gomila u sudoperu sve dok ne ostane nijedan čisti tanjur. Sklonost odugovlačenju i odgađanju obaveza česta je borba, a to se često očituje u ovim svakodnevnim zadacima. U teoriji, svi razumijemo da je mnogo jednostavnije posvetiti malo vremena svaki dan nego potrošiti cijeli dan na čišćenje kasnije. Međutim, ljudi neprestano pronalaze izgovore za kašnjenje. “Sutra ću”, kažu. “Učinit ću to kasnije. Ne mogu sada.” U konačnici, odgovornost je lijenog pojedinca da sam prevlada svoje navike.

Prazan stan bez ikakvih znakova stanovanja.

Čini se da određene rezidencije služe isključivo kao mjesto za spavanje, s oskudnim namještajem, minimalnim kuhinjskim posuđem, nedostatkom kućanskih aparata poput pećnica i perilica rublja, ali održavaju opću čistoću. Ovakav raspored očekivan je za studente koji svoj životni prostor prvenstveno koriste za kupanje i odmor. Međutim, ako netko ustraje u takvom boravku dulje vrijeme bez stjecanja bitnih pogodnosti, to može biti indikacija temeljnih psiholoških problema, ponajviše dubokog nedostatka zrelosti.

Kuhinja koja nije čista

Čistoća kuhinje uvijek bi trebala biti prioritet, jer ona služi kao središnje središte za kuhanje i objedovanje. Čak i pojedinci koji obično izbjegavaju čišćenje čine iznimku za kuhinju zbog zdravstvenih problema. Međutim, postoje oni koje mrlje od ulja, kave, čaja ili hrane ne smetaju. Prema psihologiji, rijetko čišćenje kuće može biti znak depresije. Neki pojedinci ne prepoznaju važnost održavanja čistoće doma i često se podcjenjuju, vjerujući da ne zaslužuju živjeti u netaknutom okruženju.

Nehigijenski toalet

Kad je riječ o reklamama šampona i proizvoda za kupanje, prikaz kupaonice nije samo mjesto za opuštanje i bijeg od briga bez razloga. Istina je da umirujuća kupka ili osvježavajući tuš mogu imati značajan utjecaj na nečije raspoloženje. Baš kao što pojedinci održavaju svoje kupaonice, oni također daju prioritet svom fizičkom blagostanju i mentalnom zdravlju. Bez sumnje, osoba koja cijeni higijenu nikada se ne bi našla u prljavoj kadi. Razina čistoće u kupaonici služi kao pokazatelj njezine učestalosti korištenja, a asortiman losiona i proizvoda za kupanje pokazuje koliko je osoba posvećena osobnoj higijeni.

Obilje raznih predmeta

Postoje pojedinci koji se suočavaju s golemim izazovima kada treba odreći se svojih voljenih stvari. Ovo je scenarij koji je vjerojatno poznat mnogima – šalice koje ostaju nedirnute, ostarjeli namještaj koji duže vrijeme zauzima prostor na balkonima ili u garažama, nekorišteni bicikl iz prošlih vremena… U najpovoljnijem obliku, ovo ponašanje odražava konzervativnu prirodu, averzija prema promjenama i želja da se zaštitite od bilo kakvih potencijalnih promjena. Međutim, u težim slučajevima, to može biti indikacija kompulzivnog poremećaja, prisiljavajući pojedince da gomilaju nepotrebne stvari u svom životnom prostoru.

Kuća koja je pretjerano uredna

Potpuno je normalno željeti uredan životni okoliš, ali kada je sva vaša energija usmjerena isključivo na čišćenje i pospremanje, to može ukazivati ​​na prikrivene psihološke probleme. Pojedinci koji spadaju u ovu kategoriju često se osjećaju nelagodno kada imaju goste jer se boje da će svaki nered ili smetnja poremetiti njihov red koji se pažljivo održava.

Upuštanje u svakodnevni ritual pedantnog ribanja besprijekornog doma zbog duboko ukorijenjenog straha od prljavštine i bakterija ukazuje na tjeskobu. S druge strane, pomno ispitivanje svake sitne mrljice manifestacija je opsesivnog perfekcionizma. Međutim, vrijedi napomenuti da postoje znanstveni dokazi koji podupiru ideju da čišćenje nečijeg životnog prostora može učinkovito ublažiti negativne misli i emocije, što objašnjava zašto se osobe s ovim tendencijama spremno upuštaju u ovakvo ponašanje.