KARDIOLOG TVRDI DA AKO VAM SE OVO DEŠAVA DOK SPAVATE, PRIJETI VAM INFARKT: Nimalo nije dobro za SRCE, oprez

Prehrana i tjelesna aktivnost primarni su čimbenici koji utječu na zdravlje srca, uz brojne druge čimbenike koji također igraju ulogu. Međutim, važno je uzeti u obzir utjecaj određenih noćnih aktivnosti na cjelokupno zdravlje i potencijal za povećane kardiovaskularne rizike.

Prema dr. Katie Tomasko, kardiologinji, nemirno premještanje u krevetu tijekom noći može imati štetne učinke na kardiovaskularni sustav. To je zbog utjecaja koji ima na krvni tlak, koji doživljava pad kada se postigne miran san.

Prema Tomaškovim riječima, poteškoće s uspavljivanjem ili česta buđenja tijekom cijele noći nedvojbeno će rezultirati povišenim krvnim tlakom. Ovaj pojačani stres negativno utječe na zdravlje srca i povećava vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Opsežne znanstvene studije utvrdile su jasnu vezu između nesanice, poremećaja spavanja kojeg karakteriziraju poteškoće u uspavljivanju i održavanju sna, i raznih kardiovaskularnih bolesti poput visokog krvnog tlaka, bolesti srca i zatajenja srca. Pojedinci koji već pate od bolesti srca posebno su ranjivi jer nesanica može pogoršati njihovo stanje i povećati rizik od pogoršanja.

Nedavno objavljena studija u časopisu Sleep Advances dodatno je potvrdila ove nalaze, otkrivajući da nesanica značajno povećava vjerojatnost zatajenja srca, moždanog udara i kardiovaskularne smrti.
Istraživači su u studiju uključili ukupno 1082 pacijenta, od kojih su svi imali srčanu bolest ili su bili podvrgnuti nekom obliku liječenja.

Studija se usredotočila na tretmane začepljenih arterija i njihov utjecaj na obrasce spavanja pacijenata. Na početku istraživanja 45% sudionika izjavilo je da je imalo nesanicu, dok je 24% izjavilo da je koristilo lijekove za spavanje u prethodnom tjednu.
Tijekom razdoblja od približno 4,2 godine, dokumentirano je ukupno 364 slučaja ponovljenih velikih štetnih srčanih događaja među 225 osoba. Nakon usporedbe pacijenata koji su iskusili nesanicu s onima koji nisu, otkriveno je da je nesanica snažno povezana s pojavom kroničnih štetnih srčanih događaja, čak i nakon što su uračunati čimbenike kardiovaskularnog rizika, komorbiditete i simptome anksioznosti i depresije.