KRASTAVAC, PARADAJZ, PAPRIKA – samo 1 aspirin i berba na kante do zime!

Pogledajte video kako iskoristiti aspirin da imate neograničenu berbu krastavaca, paradajza i paprika do kraja zime

BONUS ČLANAK:

14.10.2014., Slavonski Brod – Sluzbeno zapocinje sezona grijanja u gradskim kotlovnicama. U Brodplinu kazu da prebacivanje automatske regulacije grijanja s ljetnog na zimski rezim rada u svim toplinskim postanicama obavljati ce se 16. i 17. listopada , tako da ce do kraja tjedna grijanje biti ukljuceno svim krajnjim kupcima toplinske energije u Salvonskom Brodu. rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL

Udvostručenjem računa za grijanje kuće, može se učinkovito udvostručiti toplina u kući; jednostavno rješenje uključuje nanošenje folije na prozore.

Preživljavanje niskih temperatura, osobito tijekom noći kada one dosegnu najnižu točku, može predstavljati izazov u održavanju ugodnog i toplog doma. Kako bismo vam pomogli u ovom nastojanju, još jednom predstavljamo zbirku vrijednih prijedloga o tome kako zadržati toplinu u svom životnom prostoru i očuvati svoje blagostanje tijekom hladne sezone.
Ako želite ugrijati svoj dom na brzinu, razmotrite ove korisne savjete.

Kako biste zadržali toplinu u prostoriji tijekom hladnog vremena, razmislite o nanošenju sloja folije s mjehurićima na prozore. Obično se koristi za zaštitu predmeta u prijevozu, ovaj jeftini materijal dostupan je za kupnju na metre. Na taj način možete učinkovito poboljšati izolaciju i spriječiti odlazak topline.

Kako biste održali toplije noge i spriječili gubitak topline kroz hladan pod, razmislite o postavljanju tepiha preko pločica ili parketa. Ovo ne samo da djeluje kao izolacija, već također pruža ugodnu alternativu. Ako tepih nije lako dostupan, možete pod privremeno pokriti starom dekom dok se problem ne riješi.

Nakon što je pečenje preporučljivo držati vrata pećnice otvorena jer će se tako zagrijati okolni prostor dok se pećnica postupno hladi.

Da bi se toplina zadržala dulje u prostoriji, to se može učinkovito postići jednostavnim spuštanjem vanjskih i unutarnjih roleta.

Za optimalno zadržavanje topline preporuča se postavljanje dodatne izolacije, poput stiropora, iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima. To će minimizirati gubitak topline.

Kako biste osigurali pravilnu raspodjelu topline u prostoriji, važno je izbjegavati zaklanjanje izvora topline zavjesama ili namještajem.

Kako bi toplina bila usmjerena u prostoriju, a ne izlazila kroz prozore, preporučuje se postavljanje reflektirajućih folija na vanjske zidove iza radijatora i ispod prozora.

Kako biste spriječili ulazak hladnog zraka u vaš prostor kroz loše zatvorena vrata i prozore, strateški postavite deke ispod njih. Iako toplina još uvijek može izlaziti s bočnih i gornjih strana, barem će se donekle zadržati. Ako slučajno imate pri ruci gumenu traku za brtvljenje, odmah je zalijepite po obodu vrata i prozora.

Koji se koraci mogu poduzeti kako bi se očuvala vaša dobrobit?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi smjernice o postupanju tijekom ekstremno hladnih vremenskih uvjeta.

Zbog sigurnosti i dobrobiti starijih osoba te osoba sa srčanim i plućnim tegobama, preporuča se da se suzdrže od izlaska vani u ranim jutarnjim i večernjim satima kada su temperature najniže. Kako biste se zaštitili od vremenskih nepogoda, važno je obući gornju odjeću koja je otporna na vjetar i vlagu. Optimalni izbori za materijale za odjeću uključuju vunu, polipropilen i svilu, budući da imaju superiorne sposobnosti zadržavanja topline u usporedbi s pamukom.

Kada izađete vani na niskim temperaturama, preporučljivo je staviti šešir, rukavice i šal kako biste zaštitili usta od udisanja hladnog zraka. Također, ključno je odabrati toplu i udobnu obuću, izbjegavajući visoke potpetice jer mogu biti zamorne, baš kao i niske.

Medicinski stručnjaci naglašavaju važnost prepoznavanja tjelesnih signala kada su izloženi dugotrajnim vanjskim uvjetima. Osjećaj drhtanja služi kao jasan znak da odmah potražite sklonište u toplom, zatvorenom okruženju. Osim toga, ključno je suzdržati se od bilo kakvog napornog tjelesnog napora koji dovodi do gubitka daha. Kako bi se osiguralo optimalno blagostanje, zdravstveni stručnjaci savjetuju da se ne konzumiraju kofein i alkohol, nego se promiče konzumacija toplih napitaka poput čaja.

Kako ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, posebno je ranjiva i rizicima sklona starija populacija.

Edem nogu čest je problem kod starije populacije. Važno je voditi računa o otežavajućim čimbenicima tijekom zimske sezone i izbjegavati duža razdoblja stajanja ili sjedenja. Tijekom hladnijih mjeseci preporučuje se redoviti kontakt sa starijim osobama. Ključno je voditi evidenciju o njihovom imenu, adresi stanovanja i broju telefona. Broj pojedinaca koji traže liječničku pomoć zbog ovih problema obično raste tijekom jakih hladnoća.

Savjeti za smanjivanje pojave padova uključuju:

Preporučljivo je ograničiti nepotrebne izlaske, osobito kada površine za hodanje nisu dobro očišćene.

Prilikom izlaska vani preporučljivo je postupati s oprezom, održavati lagani hod po uređenim nogostupima i stazama, uz male, odmjerene korake.

Dok hodate, uvijek gledajte naprijed i vodite računa o potencijalnom riziku od pada.
Pobrinite se da imate odgovarajuću obuću koja omogućuje prianjanje i sprječava klizanje.

Kako biste održali ravnotežu, važno je suzdržati se od stavljanja ruku u džepove ili nošenja teških predmeta u njima.

Budite oprezni kada ulazite u zgrade, trgovine ili druga područja jer mogu biti prisutne skliske površine.

Kako biste osigurali sigurnost prilikom spuštanja niz stepenice, važno je čvrsto se držati za rukohvat i oprezno procijeniti stabilnost svake stepenice nogama prije nego što potpuno prenesete težinu tijela.