Najveći greh u životu počinje rečenicom: “Izvini mama, nemam vremena.” KADA TO KAŽETE BUDITE SPREMNI SNOSITI POSLJEDICE JER MAJKINE SUZE MOGU OVO UČINITI…

Ovaj tekst počinje sa tim da veliki broj nas i vecina nas povrijedi a da toga nismo ni svjesni. Autori govor esada o situaciajam kada se moze desiti da smo povrijedili roditelje a da toga nismo ni svjesni i da pojma nema o tome.

 

Jako cesto zaboravljamo koliko je vazno da se pokaze kakva je to zahvalnost koja vlada prema roditeljima. U modernom svijetu sa nasim obavezama i ubrzanom nacinu zivotu. Iako jako cesto izgubimo to iz vida pogotov neke vrijednosti koje su kao porodicna veza i pažnja prema najbližim. Zanemarivanje roditelja je sve cesce oko nas a mi cesto ne shvatamo koliko to tesko padne njima.

U blizini svakodnevnog zviota ponekada kazemo neke rijeci koje mogu da povijede roditelje. Fraze kao sto su “Mrzim te” “Dosadna si” mogu da ostave jako velike duboke emocionalne posljedice ne samo na trenutni odnos nego i na neke dugoročne odnose u porodici. Postavljanjem pitanja kako bismo sebi postavili moze biti korisno da prepoznamo o kakvim rijecima se radi.

Nekada očekivanja brige i paznje prema nasim roditeljiam cesto se izgube i obaveze i prioritete u zivotu. Odlaganje posjeta njima, pronalaženje izgovora za neviđanje ili jednostavno nedostatak paznje i vremena i paznja roditeljima bi jako mnogo znacila. Ovaj nedostatak interakcije moze da dovede do toga da roditelji se osjecaju jako zapostavljeno.