Nakon uspešno izlečenog karcinoma majka mi je umrla od posledica hemioterapije …

Nakon uspješne eliminacije karcinoma, moja majka je tragično preminula zbog srčanih komplikacija uzrokovanih kemoterapijom. Prijelaz od osjećaja da nešto nije u redu do dolaska liječnika i izjave da su poduzete sve moguće mjere dogodio se u samo pola sata. Dan nakon sprovoda, dok smo se moje dvije sestre i ja pakirale, slučajno smo naišle na nedavno ispečenu staklenku džema, koju je pažljivo izradio naš otac.

Satima su nas preplavljivale emocije koje su dovele do zagrljaja i suza. Naša izvanredna majka, unatoč vlastitoj patnji, dosljedno je davala prednost našoj dobrobiti.

BONUS ČLANAK:

Jeste li nezadovoljni izgledom određenog dijela vašeg tijela, unatoč svim naporima da održite njegovu formu? Prema mišljenju stručnjaka, iza ovog fenomena postoji znanstveni razlog. Masnoća pohranjena u bedrima stvara estrogen i kortizol u želucu, što dovodi do hormonskog debljanja. Ali ne brinite, postoje načini za rješavanje ovog problema!

Prema profesoru fiziologije, Saffronu Whiteheadu, neravnoteža u hormonima često je temeljni uzrok nerazmjernog debljanja. Iako način života, prehrana i genetika također pridonose ovom problemu, ohrabruje činjenica da postoje metode za uspostavljanje hormonalne ravnoteže i uklanjanje viška masnoće. Prvi korak je utvrđivanje temeljnog uzroka.

Glavni uzrok sala na trbuhu je kortizol, hormon koji tijelo proizvodi kao odgovor na stres. Kortizol je odgovoran za oslobađanje energije u borbi protiv stresa i pohranjuje se kao mast i glukoza u središnjem dijelu tijela, blizu jetre. Kako biste spriječili nakupljanje sala na trbuhu, važno je minimalizirati stres, koliko god to klišejski zvučalo. Osim toga, održavanje stabilne razine šećera u krvi tijekom dana može se postići malim, čestim obrocima. Preporučuje se odabir namirnica s niskim glikemijskim indeksom, poput jabuka, kruha od cjelovitog zrna pšenice i indijskih oraščića.

Kako bi se spriječilo stvaranje kortizola, savjetuje se ograničiti intenzivnu tjelesnu aktivnost na najviše 45 minuta. Nakupljanje masnoće na stražnjici i bedrima može se pripisati prekomjernoj razini estrogena. Ovaj hormon potiče skladištenje masti, a masne stanice u tim područjima proizvode još više estrogena, održavajući ciklus. Pretjerana konzumacija alkohola može spriječiti sposobnost jetre da eliminira estrogen iz krvotoka. Međutim, unos sojinih dodataka prehrani može pomoći u smanjenju proizvodnje estrogena, jer posjeduju svojstva koja oponašaju sam hormon.

Međutim, zbog ograničenog znanja o ovoj temi, preporučljivo je izbjegavati konzumaciju prevelikih količina. Jetrene enzime reguliraju hranjive tvari koje se nalaze u brokuli. Kako biste spriječili preopterećenje jetre, preporuča se ograničiti unos mesa i kave. Primarni uzrok oticanja gležnja je progesteron. Ova oteklina često je rezultat zadržavanja tekućine, što se može pripisati nedovoljnoj razini progesterona. Progesteron služi kao diuretik, učinkovito uklanja višak tekućine iz tijela. Konzumacija hrane bogate vitaminom E može potaknuti proizvodnju progesterona.

Kako bi se regulirao krvni tlak i održala zdrava razina tekućine u nogama i zglobovima, važno je smanjiti unos natrija. Prerađenu hranu, poput gotovih jela, treba izbjegavati. Adekvatan san ključan je za oslobađanje hormona rasta, osobito kod odraslih kod kojih se to događa isključivo noću. Primarni uzrok oticanja lica je tiroksin, hormon koji proizvodi štitnjača. Nedovoljna razina tiroksina može rezultirati oticanjem lica i vrata. Usporena štitnjača može usporiti metabolizam, što dovodi do nadutosti. Osim toga, sjemenke suncokreta i maslac od kikirikija su među namirnicama koje mogu doprinijeti ovom stanju.

Kako bi se poboljšalo korištenje tiroksina u tijelu, preporučljivo je uključiti suplementaciju selena. Prilikom dugotrajnog sjedenja ključno je koristiti visokokvalitetnu opremu koja promiče pravilno držanje i omogućuje adekvatan odmor. Ako osjetite pretjerani umor i neobjašnjivo debljanje, preporuča se potražiti savjet liječnika. Nakupljanje masnoće u nadlakticama može se pripisati padu razine testosterona. Tijelo prirodno proizvodi DHEA, hormon koji se pretvara u testosteron i pomaže u razvoju mišićne mase. Međutim, kada razina testosterona značajno padne, mast zamjenjuje mišićno tkivo.

Najizraženija manifestacija ovog fenomena može se uočiti u dobro definiranim mišićima nadlaktica. Kako žene stare, njihova se razina testosterona prirodno smanjuje, dosežući svoju najvišu točku u dvadesetima i opadajući za pedeset posto nakon što nastupi menopauza. Međutim, postoje određeni izbori u prehrani koji mogu pomoći u održavanju optimalne razine testosterona. Uključivanje hrane bogate proteinima poput ribe, jaja, tofua i orašastih plodova u prehranu vrlo je korisno. Dodatno, konzumacija cinka, magnezija i vitamina B6 dokazano potiče proizvodnju testosterona. Nadalje, brojna su istraživanja pokazala učinkovitost redovite prakse samopomoći u tom pogledu.

Nedovoljna razina hormona rasta (HGH) može dovesti do pojave curenja prstenova na stražnjem dijelu ženskog grudnjaka. Tijekom noći, hipofiza kod žena oslobađa hormon rasta koji potiče masne stanice na oslobađanje energije u svrhu popravljanja tjelesnih tkiva. U nedostatku odgovarajućeg HGH, masne stanice ne mogu primiti potrebne signale za pretvorbu masti u energiju.
Istraživanja pokazuju da osobe s neadekvatnom razinom HGH često pokazuju veći udio tjelesne masti, osobito u području leđa. Studije su pokazale da konzumacija hrane bogate melatoninom, poput malina, može značajno povećati proizvodnju HGH za čak 157%. Melatonin igra ključnu ulogu u poticanju otpuštanja hormona koji signaliziraju tijelu da se pripremi za spavanje. Osim toga, posebna studija otkrila je da konzumacija hrane bogate glutaminom, poput jogurta, može povećati proizvodnju hormona rasta.