NEMOJTE DA BACATE POKOŠENU TRAVU: Ovo je bolje od bilo kojeg gnojiva, evo za šta možete da koristite! (FOTO)

Proljece i ljeto je divno godisnje doba a samim time i trava koja raste oko naseg doma koliko god to lijepo izgleda moze da nam napravi jako velike probleme. Ne prodje ni 10 dana od kosenja trave a onda se uvijek pojavi novi problem sa novom travom i onda slijedi opet proces koji traje i traje. Onaj ko nema stoku sigurno se stalno pita sta da radi sa pokosenom travom i starom. Sada nekoliko savjeta poslusajte.

 

1. PRIRODAN MALČ

Pokosena trava sluzi kao prirodni malc i pomaze da se suzbija korov i odrzava se vlaznost tla. Kada se koristi kao malc pokosena trava moze da bude barijera koja moze da sprijeci korov i sprijeci klijanje novih sjemenki. Takodje pomaze kod gubitka vode, to jeste isparavanja cesto se tako odrzava vlaznost tla, Kako se malc i trava razgradjuju isto tako oslabadja se kiseonik i druge hranljive tvari koje mogu da se koriste kao gnojivo.

 

2. KOMPOST

Dodavanjem nove pokosene trave vasoj kompostnoj hrpi odlicna je da se poveca sadrzaj dusika. Trava ubrzava kompostiranje i moze da pomogne u proizvodnji bogatog uravnotezenog komposta koji je dobar za tlo. Kljuc je u održavanju dobre ravnoteze izmedju materijala bogatih dusikom, trave kao i drugih materijala kao sto je suho lisce i grancice.

 

3. PLODNO TLO

Postavljanjem pokosene trave na tlo moze da pomogne kod poboljšavanja njegove strukture posebno na tlu koje je prirodno siromasnim tvarima i slabo tada zadrzava vodu kao sto je inace pjeskovito tlo. OVO JE METODA KOJA MOZE DA POMOGNE kod sadrzaja odrganskih tvari u tlu.