NIKAD NEMOJTE BACATI POKOŠENU TRAVU, samo uradite ovo! Bolje od 100 gnojiva!

Rast prirode buja tijekom proljetne i ljetne sezone, što nažalost predstavlja problem kada je u pitanju trava koja okružuje naš dom. Unatoč svojoj ljepoti, stalni ponovni rast trave postaje problem koji se ponavlja i zahtijeva da ponovimo postupak košnje unutar samo 10 dana. Za one koji nemaju stoku postavlja se pitanje što učiniti s pokošenom travom? Dopustite mi da dam neke korisne savjete o ovom pitanju…

Pokošena trava, koja se obično smatra pukom posljedicom uređenja okoliša, ima značajnu vrijednost i može dati značajan doprinos vitalnosti i održivosti vrta. Ovaj se resurs može iskoristiti na brojne korisne načine, u rasponu od služenja kao prirodnog malča do pomoći u borbi protiv štetočina. Zaronimo dublje u pet osnovnih metoda pomoću kojih možete poboljšati svoj vrt korištenjem pokošene trave.

 Malč napravljen od organskih materijala

Korištenje pokošene trave kao prirodnog malča vrlo je učinkovita metoda za kontrolu korova, zadržavanje vlage u tlu i regulaciju temperature tla. Stvaranjem zaštitne barijere pokošena trava sprječava rast korova sprječavajući klijanje sjemena. Osim toga, ovaj malč pomaže u očuvanju optimalne razine vlage u tlu minimiziranjem isparavanja vode. Kako se malč od trave razgrađuje, postupno oslobađa dušik i esencijalne hranjive tvari, funkcionirajući kao gnojivo s postupnim otpuštanjem koje hrani biljke tijekom duljeg razdoblja.

Kompost je druga stavka na popisu.

Kako biste povećali razinu dušika u svojoj kompostnoj hrpi, razmislite o ugrađivanju pokošene trave. Ovaj dodatak ne samo da ubrzava proces kompostiranja, već također daje kompost bogat hranjivim tvarima koji je koristan za obogaćivanje tla. Ključni aspekt leži u postizanju skladne ravnoteže između komponenti bogatih dušikom poput trave i elemenata bogatih ugljikom poput suhog lišća i grančica. Ova ravnoteža je ključna za omogućavanje optimalnog kompostiranja bez nepoželjnih mirisa ili prekomjerne proizvodnje kisika.

Treći faktor koji treba uzeti u obzir je prisutnost tla bogatog hranjivim tvarima koje potiče plodnost.

Poboljšanje strukture tla moguće je postići izravnim nanošenjem pokošene trave na tlo, osobito na tlima s nedostatkom hranjivih tvari i vode poput pjeskovitih. Ova tehnika učinkovito povećava razinu organske tvari u tlu, što rezultira poboljšanim zadržavanjem vode i hranjivih tvari, što u konačnici potiče snažan rast biljaka.

Tekuće gnojivo je vrsta gnojiva u tekućem obliku.

Tekuće gnojivo bogato hranjivim tvarima, koje se obično naziva “čaj od trave”, može se proizvesti korištenjem pokošene trave. Da bi se napravio ovaj čaj, svježe pokošena trava se nekoliko dana natapa u vodi, dopuštajući hranjivim tvarima da prodru u vodu. Dobivena tekućina se zatim razrijedi i koristi za navodnjavanje biljaka, opskrbljujući ih esencijalnim hranjivim tvarima koje potiču njihov snažan rast i napredak.

Sprečavanje i suzbijanje štetnika i bolesti

Iako je važno napomenuti da pokošena trava ne služi kao lijek za sve probleme sa štetočinama, ona može učinkovito kontrolirati određene vrste vrtnih štetočina. Za ilustraciju, ravnomjernom raspodjelom tankog sloja pokošene trave u blizini osjetljivih biljaka, šanse za oštećenje biljaka uzrokovano puževima puževima i drugim puzavim štetočinama mogu se značajno smanjiti.

Korištenjem ovih tehnika možete pretvoriti pokošenu travu iz običnog otpada u dragocjenu imovinu koja njeguje uspješan i ekološki prihvatljiv vrt. Usvajanjem ovih metoda ne samo da poboljšavate vitalnost vašeg tla i biljaka, već također igrate ključnu ulogu u poticanju raznolikosti i ekološke ravnoteže ekosustava vašeg vrta.