NOVI STANDARDI ZA NORMALNU TJELESNU TEMPERATURU: OTKRIĆA STRUČNJAKA IZAZIVAJU PROMJENE

Stoljećima smo vjerovali da je normalna tjelesna temperatura 37°C, no nedavna istraživanja sugeriraju da se to možda promijenilo.

U 19. stoljeću njemački liječnik Karl Wunderlich postavio je standard od 37°C na temelju velikog broja mjerenja temperature. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju prosječnu temperaturu od 36,6°C, što ukazuje na značajno odstupanje od prethodno uspostavljenog standarda.

Stručnjaci raspravljaju o razlozima ovog odstupanja. Razlike u metodama mjerenja temperature i faktori poput vremena dana, okolišnih uvjeta i konzumacije hrane ili pića mogu utjecati na mjerenja. Također, napredak u zdravstvenoj zaštiti i ukupnom zdravlju ljudi mogao je smanjiti učestalost subfebrilnog stanja, što je možda dovelo do snižavanja prosječne tjelesne temperature.

Na temelju ovih saznanja, stručnjaci se slažu da bi standard od 37°C trebalo revidirati. Iako točna nova vrijednost još uvijek nije utvrđena, jasno je da se standardi normalne tjelesne temperature mijenjaju i da je potrebno prilagoditi ih suvremenim saznanjima i uvjetima života.