Ovaj začin je prirodni ubica lisnih uši: B0JE GA SE KA0 KUGE!

Lisne uši su prava noćna mora za mnoge vrtlare, ali srećom, postoji jednostavan i ekološki prihvatljiv način za njihovo suzbijanje – mljeveni čili. Ovaj prirodni insekticid je pravi neprijatelj lisnih uši, a osim što ih odvraća svojom ljutinom, ima i druge korisne učinke na biljke.

Kapsaicin, spoj prisutan u mljevenom čiliju, odgovoran je za njegovu ljutinu i sposobnost odbijanja insekata. Djeluje na njihov živčani sustav, uzrokujući nelagodu i ometajući njihovo kretanje. Osim toga, prirodna ulja iz čilija stvaraju zaštitni sloj na površini biljaka, otežavajući insektima da ih napadnu.

Priprema insekticidnog spreja je jednostavna: u pola litre vode dodajte žličicu mljevenog čilija i ostavite da odstoji 36 sati. Zatim procijedite smjesu i razrijedite je s litrom vode, te dodajte malo tekućeg sapuna radi boljeg prianjanja na biljke.

Važno je prskati biljke navečer ili rano ujutro, preferirano bez vjetra, te ponoviti postupak nakon tjedan dana. Također je važno izbjegavati prskanje tijekom cvatnje i stvaranja plodova.

Osim mljevenog čilija, alternativno rješenje može biti otopina sode bikarbone. Pomiješajte 1,5 litara tople vode sa žličicom sode bikarbone i malo tekućeg sapuna, te nanesite na napadnute biljke. Ponavljajte postupak svakih 5-7 dana.

S ovim prirodnim rješenjima, možete se riješiti lisnih uši bez potrebe za kemijskim sredstvima, čuvajući pritom svoje biljke i okoliš.