Ovo su muslimanska imena koja roditelji daju Srpskoj djeci! Svi su u velikoj zabludi da su to imena hrišćanskog porijekla!

Među velikim brojem djevojčcica u Srbiji poznata imena su arapskog porijekla. Naime mnogi roditelji kada su davali imena svojoj djeci nisu bili ni svjesni toga odakle ime potice. U nastavku clanka mi za vas donosimo nekliko imena koja su toliko cesta u Srbiji a to su inace Arapskog porijekla.

Proces odabira imena za vase dijete treba da bude ugodan treba da bude nesto prelijepo za oba roditelja. Roditelji prepoznaju koliko je to bitno, svjesni cu da ce ime koji oni odaberu da prati njihovo dijete pa skoro cijeli zivot i samim tim izdvajajuci ime od svih drugih.

Trendovi davanja imena djece se stalno razvijaju a kratka i jednostavna imena za djevojcice sada vlada. Ovo su imena koja imaju razna znacenja a pogledajte o kakvim imenima se radi.

Dok postoje roditelji koji vole konvencionalna imena koja nisu odoljeli vremenu u Srbiji je sve zastupljeniej bilo da djeca dobiju imena Arapskog porijeklo.

Vlada jedna velika zabluda među Srbima da ova imena imaju drevne kršćanske korijene a radi toga dobijaju djevojkama. Vazno je napomenuti da je ovo arapskog porijekla. Danas muslimanskoj djeci se daju takva imena.

IME SARA:

Ona potice od rijeci “sarai” koja znacci princeza, vladarica ili zena koja ima visoki status. Na Arapskom Sara ima divnu konotaciju da donosi srecu onima koji je gledaju, da ima vederinu i radost. Ovo ime je jako popularno i sada je svrstano medju deset omiljenih imena za djevojcice, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

 

EMA

Ovo je ime neko drugacije porijekla i znacenja a to ima poseban šarm. U Srbiji je to umanjeni oblik od Emilio dok kod muslimana je to Emin ili Emir. Ema je ime koje je pravi izbor za dijete.

 

HANA

To je izvedeno od arapskih korjjena i oznacava zenu koja ima mudrost, strucnost. Druga prica sugerira da ime Hana dolazi od izraza “hannan” sto znaci elegancija. Ovo ime ima varijacija na vise jezika.