Starac Pajsije otkrio ovo: Ne postoji veće proklestvo od ovoga! Ove stvari se pazite jer je gora od bilo koje VRADŽBINE

Starac Pajsije je izjavio da je najgore proklestvo od roditelja a majcinska kletva je mocnija od bilo koje vradzbine koje ima. Govore da je roditeljska kletva toliko teska a tvrdeci da osoba nad kojom je roditelj izrekao kletvu nece postici srecu u svom zivotu i isto tako nece imati ni napredak u zivotu. Jedan mudar i vidovit starac Pajsije je podijelio sada jednu istinsku pricu o majcinskom proklestvu. Opisao je susret sa muškarcem koji godinama ima neuspjehe i nevolje i jako cesto ga prate boles ti nesreca. On je imao mnogo konflikta sa majkom a mudri starac Pajsije mu dao samo jedan savjet: “Imas moj blagoslov ali da bi ti krenulo treba ti i blagoslav od majke. On je bio neudlucan”

“Mislim da mi nece dati, oce.” Ponovio sam mu ja:

“Samo ti idi, a ako ne pristane ti joj reci ovako:

“Jedan mudrac mi je savjetovao da o tome razmislite jer ce i vama jednog dana dusa biti predana Bogu.”

Napustio je tada kucu a na kraju je majka ipak dala blagoslov i rekla: “Dijete moje neka te Avram blagoslovi.” Nekoliko trenutaka poslije taj muskarac stize na Svetu Goru i nosio je mnogo darova i radosti. Neprestalno je govorio:

“Neka bude slava , tebi Boze.”
Suze su samo tekle. Vazno je znati da kletva pa cak i ona jednostavna posjeduje snagu. Cak i ako roditelji ne izrekne proklesto na dijete, sam osjecaj bijesa na njih moze da dovede do destruktivnih uticaja na zivot tada ga cineci jako teskim.