POPULARNI PREHRAMBENI PROIZVOD HITNO POVUČEN SA TRŽIŠTA: Mnogi ih jedu za doručak, a nađena opasna bakterija

Zbog potencijalne opasnosti od salmonele, pokrenut je opoziv za razne grickalice, uključujući granola pločice, hrskave žitarice i druge vrste pločica.

Kao mjeru predostrožnosti zbog potencijalne kontaminacije salmonelom, Quaker Oats je odlučio proširiti listu opoziva kako bi obuhvatio ne samo svoje granole pločice i grickalice, već i neke od svojih dobro poznatih proizvoda od žitarica.

Proizvođač pakirane hrane najavio je povlačenje dodatnih proizvoda, proširujući asortiman na širi izbor žitarica i grickalica.

Američka uprava za hranu i lijekove proširila je listu zahvaćenih proizvoda tako da sada uključuje različite arome žitarica, kao što su jabuka, jogurt, jagoda, borovnica i još mnogo toga.

Opoziv se također proteže na njihovu instant zobenu kašu.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, salmonela, bakterijski soj, može biti prisutna u različitim izvorima hrane, uključujući životinjske proizvode, voće, povrće, brašno i prerađenu hranu poput gotovih predjela. CDC procjenjuje da se preko milion slučajeva bolesti koje se prenose hranom godišnje može pripisati ovoj bakteriji.

Prema FDA, osobe koje dolaze u kontakt sa salmonelom obično pokazuju niz simptoma uključujući groznicu, proljev, mučninu, povraćanje i nelagodu u trbuhu, posebno oni koji su dobrog zdravlja.