STALNO SU VAM HLADNE NOGE, NE POMAŽU NI VUNENE ČARAPE? Razlog Je Ova HRONIČNA BOLEST

Osjećaj hladnih stopala uobičajena je pojava za mnoge ljude, a ne pripisuje se isključivo hladnoj temperaturi napolju. Međutim, pravi uzrok ovog kroničnog stanja je sljedeći.

Pojedinci koji stalno doživljavaju hladna stopala suočavaju se sa značajnim izazovom kada je u pitanju pronalaženje efikasnih metoda za njihovo zagrijavanje. Čak se i dodavanje više pari čarapa ili vunenih čarapa pokazalo neefikasnim u ublažavanju ovog problema. U suštini, ovo stanje se može klasifikovati kao hronična bolest.

Dozvolite mi da objasnim razlog za osjećaj hladnoće koji osjećate u svojim stopalima.

Neadekvatan protok krvi

Kada se uzme u obzir tjelesna temperatura, dobro funkcioniranje cirkulacijskog sistema je od najveće važnosti.

Prema dr. Lynn Dudley, nedostatak pravilne cirkulacije krvi u tijelu može rezultirati nedovoljnim i ograničenim dotokom krvi u udove, što dovodi do čestih pojava hladnih ruku i stopala.Doživljaj hladnih stopala zbog neadekvatne cirkulacije krvi nije najstrašniji ishod, jer se obično pripisuje ugroženim krvnim sudovima, određenim srčanim tegobama ili čak anemiji.

Anksioznost

Vjerovatno ste svjesni činjenice da anksioznost može dovesti do raznih neugodnih fizičkih simptoma, uključujući znojenje dlanova, vrtoglavicu i hladan znoj, između ostalog.

Prema dr. Dudleyju, kada doživi visok nivo stresa, tijelo preusmjerava protok krvi prema svom jezgru, gdje se odvijaju vitalne tjelesne funkcije. Kao rezultat toga, može se primijetiti iznenadni osjećaj hladnoće u rukama i stopalima.


Pojedinci koji pate od hronične anksioznosti često imaju uporno hladna stopala.

Problemi vezani za metabolizam.

Prema dr. Linu, najčešći razlog za hladna stopala je hipotireoza, koja se odnosi na smanjenje proizvodnje hormona štitnjače. Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma i tjelesne temperature. Kada postoji nedovoljna količina hormona štitnjače, metabolizam se usporava, što rezultira hladnim stopalima.

Razvoj neuropatije ili oštećenja živaca kod osoba s dijabetesom može utjecati na temperaturu njihovih stopala.

Kombinacija pušenja i konzumiranja alkohola uobičajena je praksa među mnogim pojedincima.

Na regulaciju tjelesne temperature značajno utiču dvije supstance, nikotin i alkohol.

Pojava poznata kao Rayneov fenomen

Razvoj ovog stanja pripisuje se autoimunoj bolesti, koja potencijalno može dovesti do pojave teških stanja poput lupusa ili reumatoidnog artritisa.

Osobe koje pate od ovog sindroma često doživljavaju grčeve krvnih sudova, što dovodi do pojave hladnih i plavih ekstremiteta, kao što su stopala i ruke.

Ako primijetite da su vam noge hladne čak i nakon intenzivnog hodanja, savjetuje se da potražite medicinsku pomoć.

Kako biste poboljšali protok krvi i zagrijali noge, bavljenje vježbama koje uključuju savijanje nožnih prstiju i cijelog stopala može biti od koristi, uz izbor da se oslobodite određenih poroka.