Predatori koji uništavaju vaš vrt i voće: Zauvijek se riješite krtica uz ovih 1 savjeta! Ovo im je nepodnošljivo

Svake godine, s dolaskom proljeća, krtice se nastanjuju po dvorištima, travi i zemlji, tražeći svoju omiljenu hranu – crve. Obično samo jedna ili dvije odrasle krtice obitavaju na hektaru zemlje.

Krtice su slične većim štakorima. Iako ne nanose štetu biljkama, ipak traže hranu i ostavljaju zemlju u hodnicima, stvarajući male naslage zemlje poznate kao krtičnjaci.

Krtica može iskopati do 6 kilograma zemlje za samo 20 minuta.

Iako u poljoprivrednim trgovinama možete pronaći proizvode koji su učinkoviti u rješavanju problema s krticama, preporučujemo korištenje prirodnih rješenja.

Kontrola krtica je dugotrajan proces. Ponekad je potrebno više od mjesec i pol dana da se riješi problem, ali važno je biti ustrajan.

**Metoda vode:**

Noću prođite po svim krtičnjacima i ujutro provjerite koji su aktivniji. Potom cijev gurnite u najveći krtičnjak i pustite da voda teče najmanje 20 minuta.

**Korištenje mirisa:**

Ricinusovo ulje ima miris koji krtice ne vole. Pomiješajte 3 žlice ricinusovog ulja s 1 litrom vode i tu smjesu rasporedite po krtičnjacima ili natopite krpu limunovim sokom i stavite je u aktivne hodnike krtica.

Krtice također ne podnose okus limuna. Komad tkanine natopite limunovim sokom i stavite ga u hodnik. Alternativno, možete ubaciti limunove kore u hodnike.

Biljke poput češnjaka svojim mirisom mogu otjerati krtice. U vrtu posadite češnjak, ili češnjeve češnjaka prepolovite i zabijte u zemlju gusto, do 5 metara, a potrebno ih je redovito zamjenjivati.