PRESOLILI STE JELO? Uz ove trikove svjetskih kuhara možete ga spasiti – USPIJEVA SVAKI PUT

Ako vam se dogodi da neko mesno jelo previše posolite, ne bojte se, jer kiselo vrhnje može pomoći. Osim toga, krumpir, njoki ili tijesto imaju sposobnost upijanja viška soli.

Ne zaboravimo ni rajčicu koja se pokazala vrlo korisnom u carstvu umaka od povrća. Vanessa, popularna TikTok influencerica, podijelila je svoje znanje o spašavanju preslanog jela. Iako je ovaj trik možda poznat iskusnim domaćicama, vrijedi ga ponoviti za mlade žene koje su u procesu usavršavanja svojih kulinarskih sposobnosti. Ova domišljata majka podijelila je koristan savjet za one trenutke kada nenamjerno dodate previše soli u obrok i nađete se u nedoumici što učiniti. Njezino rješenje? Jednostavno ogulite krumpire, dodajte ih u slanu juhu i ostavite da se kuhaju uz ostale sastojke. Krumpir ima nevjerojatnu sposobnost upijanja viška soli.

Nakon što je proces kuhanja završen, sve što trebate učiniti je izvaditi krumpire i poslužiti jelo kao da se slana nezgoda nikada nije dogodila. Iznesena su različita mišljenja, pa su neke domaćice, koje nisu bile upoznate s ovom metodom, žarko izrazile namjeru da je isprobaju, dok su druge, iskusnije u kuhinji, rekle da ovu pametnu tehniku ​​koriste već godinama, naučivši to od svojih predaka po majci. Prema The Sunu, iako je ova tehnika hvaljena zbog svoje učinkovitosti u poboljšanju okusa tekućih jela poput juha i variva, možda neće dati iste rezultate za druge vrste jela. Najpoznatiji svjetski kuhari susreli su se s brojnim slučajevima u kojima su nenamjerno dodavali prekomjernu sol raznim jelima, uključujući juhe, meso, povrće i umake. Evo dodatnih vrijednih prijedloga ovih kulinarskih stručnjaka.

Tekuća jela, poput juhe, koja su pretjerano začinjena solju. Jednostavan pristup je dodati malu količinu vode i kratko kuhati. Međutim, ova tehnika je učinkovita samo ako ste juhu već začinili malo soli, eliminirajući potrebu za značajnom količinom vode. Još jedan koristan savjet je da u juhu stavite vrećicu riže i pustite da prokuha. Riža će upiti sav višak soli. Alternativno, možete dodati malu količinu šećera, dopustiti da se otopi, a zatim kušati juhu.

Ponavljajte ovaj postupak dok slanost ne dosegne prihvatljivu razinu. Ova je metoda osobito korisna kada se radi o problemu s blagim presoljevanjem. Osim toga, sastojci poput krumpira, njoka ili tijesta mogu pomoći u apsorpciji viška soli. Kako bi to postigli, kulinarski stručnjaci ubacuju oguljene krumpire u juhe, umake ili druga jela na bazi tekućine i ostavljaju ih da se kuhaju 10 do 15 minuta prije nego što ih izvade. Na taj način krumpir učinkovito upija višak soli bez ugrožavanja okusa jela.

Preporučljivo je u juhu dodati njoke i tjesteninu samo ako to recept dopušta. Konzervirano meso pikantnog okusa. Ako vam se dogodi da neko mesno jelo previše posolite, ne bojte se, jer kiselo vrhnje je tu da spasi stvar. Jednostavno stavite meso u posudu i ostavite ga da se ohladi dok je potopljeno u kiselo vrhnje. U slučaju da ste presolili mljeveno meso, situaciju možete popraviti tako da u smjesu ubacite sitno nasjeckani kupus, tikvice ili naribani sirovi krumpir.

To će učinkovito smanjiti upad soli, što će rezultirati ugodno vlažnim jelom. Pretjerana slanost može biti čest problem kod kuhanja povrća. Umak od povrća na bazi rajčice sačuvajte na sitne kockice i pirjajte u loncu. Uklonite višak soli iz kuhanog povrća tako da ga isperete neslanom vrućom vodom i prokuhate nekoliko minuta. Ovaj postupak treba ponavljati svaka 24 sata.