Profesionalni baštovani ovako sade paradajz: Rađa kao lud, otporan je na bolesti I dobro podnosi sušu

Za bolji prinos paradajza, važno je pravilno ih posaditi, a duboko sađenje je ključno. Iako može izgledati čudno, sa paradajzom treba postupiti tako da ga “zatrpavamo” bukvalno do listova. Ovo je neophodno jer paradajz pušta korenje gde god mu je stabljika zakopana. Što dublje zakopate sadnicu, razvijaće veći, jači koren, sposoban da apsorbuje više hranljivih materija i vode. Osim toga, dodatni koreni pomažu biljci da ostane uspravna pod pritiskom vetra i zaštiti je od hladnoće i prolećnog mraza.

Pre sadnje, izmerite biljku i napravite rupu dovoljno duboku kako biste je smjestili. Važno je da tlo bude rastresito, tako da novi korenov sistem može slobodno rasti. Nakon pripreme tla, možete krenuti s sadnjom. Postoje dvije metode za duboko sađenje paradajza: metoda dubokih rupa i metoda sadnje bočno.

Metoda dubokih rupa je najčešća. Rupa treba biti dovoljno duboka da primi veći deo stabljike, gotovo do gornjeg skupa listova. Alternativno, možete koristiti metodu sadnje bočno, što je pogodno za tlo koje je manje rastresito. U tom slučaju, jarak treba da bude dubok oko 15 centimetara, a biljku položite pod blagim uglom tako da su gornji listovi izloženi, a zemlju nježno napunite oko stabljike.

Nakon sadnje, važno je obilno zaliti biljke kako biste potaknuli rast korenja prema dole. Redovno zalivanje tokom vegetacije održavaće snažan, zdrav korenov sistem i pomoći biljkama da ostvare najbolje rezultate. Uz pravilno sađenje i održavanje, možete očekivati otporne biljke koje će donijeti obilan rod.