Pukla Bruka Na Svadbi: “Rodica Joj U Kovertu Stavila Samo 30 KM I Još Se Javno Pohvalila S Tim.”

Sezona vjenčanja je u punom jeku, a mnogi novopečeni bračni parovi već šalju pozivnice svojim gostima za njihov bajkoviti dan. S druge strane, rođaci budućih mladenaca, kumovi, stari svatovi i prijatelji žustro raspravljaju o tome koliko novca staviti u kovertu, bojeći se da ne ispadnu nepristojni.

Prošle godine, suma od 100 KM (50 eura) bila je prihvatljiva cifra koju su gosti stavljali u kovertu, ali ove godine mnogi se pitaju da li je i taj iznos dovoljan, imajući u vidu da su mnoge stavke ponovno poskupele. Dok se neki vode mišlju da treba dati mladencima novac kako bi pokrili troškove proslave, drugi smatraju da bi trebali vratiti onoliko koliko su donijeli kada su gosti pravili veselje.

Jedna žena s juga Srbije iz okoline Leskovca pokazuje da je to slučaj kada je na svadbu svojih bliskih rođaka donijela 30 KM (2.000 dinara).

“Moja svekrva organizovala je vjenčanje i prvi rođendan djeteta svoje rođene sestre prošle nedjelje. Sve su organizovali u restoranu koji nije toliko skup kod nas. Iako ima skupljih opcija, nisam sigurna da su platili više od 18 eura po osobi za večeru. Mi smo organizovali sinu vjenčanje prije 15 godina i tada je bilo 10 eura po osobi, možda se sada povećalo na 18. Tada su nam rođaci stavili 2.000 dinara u kovertu. Snaša je došla sa djetetom i nismo se ljutili. To je bila suma koju su imali i toliko su stavili, pa sam odlučila isto vratiti,” priča rođakinja iz susjedstva.

“Dakle, stavila sam 30 KM u kovertu. Otišla sam sama. Mislim da je to dovoljno, samo vraćam ono što smo dobili od njih. Također sam im donijela tortu. Ponudila sam se da to uradim. Mislim da je to sasvim u redu.”

Međutim, nakon što su njene riječi stigle do komšiluka, nastao je pravi haos.

“Kako se usuđuje hvaliti da će staviti samo 2.000 dinara u kovertu svojim rođacima? Čak naglašava da donosi i tortu. To je pravi skandal, a šta će tek mladenci reći kad čuju? Koliko će onda dati ostalima ako se tako odnosi prema rođacima,” govorili su komšije.