RAČUN ĆE VAM BITI DUPLO NIŽI, A HLADIT ĆE ISTO: Evo šta trebate uraditi na klimi, ovo skoro niko ne zna

Suprotno uvriježenom mišljenju, doista je moguće utjecati na korištenje klima uređaja i uštedjeti značajnu količinu energije. Primjenom jednostavnih i često zanemarenih strategija, možete učinkovito smanjiti svoje troškove električne energije za gotovo polovicu. Čak i tijekom vrućih ljetnih mjeseci, kada se temperature penju iznad 35 stupnjeva Celzijevih, mnogima je nemoguće bez klima uređaja. Bilo da se radi o poslu, u automobilu ili kod kuće, klima uređaji neprestano rade. Međutim, postoje oni koji sumnjaju u najbolju praksu rada svojih klimatizacijskih jedinica i je li izvedivo smanjiti troškove. Dobra vijest je da je doista moguće održavati ugodno hladno okruženje, a da istovremeno troškove svedete na minimum.

Iako je uobičajeno da pojedinci preferiraju svoje klimatizirane prostorije na 18 ili 19 stupnjeva, zapravo je energetski učinkovitije povećati temperaturu na 23 stupnja. Ova mala prilagodba može značajno smanjiti potrošnju električne energije tijekom istog razdoblja. Osim toga, pretjerano hlađenje prostorije može imati negativne zdravstvene učinke zbog drastične temperaturne razlike. Važno je napomenuti da klima uređaj nikada ne smije puhati izravno u vas jer to može dovesti do zdravstvenih problema poput prehlade i bolova u mišićima.

Kako biste optimizirali učinkovitost vašeg klima uređaja i smanjili potrošnju energije, preporučuje se korištenje termostata i ventilatora. Umjesto da vaš klima uređaj radi cijeli dan, učinkovitije je da ga radi kraće vrijeme na višoj temperaturi. Moderni modeli klima uređaja opremljeni su pametnim termostatima koji se automatski prilagođavaju nižoj brzini kada nitko nije prisutan. Ovi se termostati mogu jednostavno povezati s vašim mobilnim telefonom za praktičnu regulaciju temperature. Prilikom odabira klima uređaja, preporučljivo je odabrati onaj s podesivim termostatom kako biste omogućili personalizirane postavke temperature. No, ako vam je cilj uštedjeti novac, stručnjaci sugeriraju da je najbolje suzdržati se od paljenja klima uređaja kada niste kod kuće i radije se odlučiti za jači učinak hlađenja po povratku ili neposredno prije dolaska.

Najveći prioritet je održavanje čistoće.

Ako se nađete usred projekta renoviranja doma, bilo bi mudro uključiti stropni ventilator u svoje planove. Ovaj će dodatak poboljšati cirkulaciju zraka, stvarajući dojam nižih temperatura u prostoriji. Osim toga, iako je izolacija obično povezana s hladnijim vremenom, njezino poboljšanje spriječit će brzi gubitak energije, što će u konačnici smanjiti troškove. Bez odgovarajuće izolacije, sustav mora više raditi kako bi postigao iste rezultate, što rezultira većim troškovima.