“Samo tri dana prije smrti dođu i pitaju: Doktore, pomozi nam,kako da živimo zdravo!” Najbolje bi bilo da se posipaš zemljom da se navikavaš na nju!

Doktor Emir Solaković je inače poznati i ugledni specijalista kardiovaskularnih zahvata a u zvanju je uvaženi redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Prethodno je bio cijenjeni sef Vaskularne klinike na Klinickkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Tokom intervjua koji je imao govorio je on o tome kako da se vodi zdrav način života i kako se treba samo tome posvetiti da bi nesto uspjeli.

Spomenuo je i to da Hercegovci posebno Bosanci inace imaju probleme sa nedostatkom pravilne prehane  i samim tim je narušeno cijelo njihovo zdravlje i imaju problem radi toga. ONI IMAJU tendenciju tada da zanemare zdrave prehrambene navike i to dovodi do nekih problema sa zdravljem koji se često rješavaju onda kada bude prekasno za to i kada ne mogu da rijese.

Kako kaže na univerzitetu teme zdravog zivota se obrađuje samo dva sata. Tokom ta dva sata kada se to radi o tome da je to predstavljeno na nezanimljiv nacin na koji niko ne obraća pažnju. Kada pacijenti posjete doktore ostaje do malo znanja da nemaju sposobnosti da imaju neku komunikaciju. Mediji nas bombarduju sa velikim brojem reklama ali vast se bavi sa tim da je njima dobro a ne potrebama ljudi. Čak i na pijaci i u gradu ima vise opcija za cevape i bureke a manjak je ribe. Naše drustvo je uskaćeno za mogućnost da svoje zdravlje stavi na priorirete dok jos nije kasno a onda se pitaju kako se mogu zivjeti zdravijim ziviotm. Sada bude jedini savjet da kada je najgore da se zakopamo u pijesam i da naucimo kakav je to osjecaj. Ovo je realnost rekao je doktor.