TRI BILJKE KOJE EFIKASNO ODBIJAJU ZMIJE IZ VAŠEG VRTA

Neželjeni posjetitelji u naše domove i vrtove često dolaze u obliku zmija. Međutim, postoje jednostavne metode za smanjenje vjerojatnosti da će se nastaniti u vašem vrtu, osobito kroz strateško uređenje krajolika.

Kako bi se smanjila prisutnost zmija, ključno je ukloniti moguća skrovišta koja mame i zmije i njihov plijen, poput miševa i glodavaca. Održavanje trave dobro održavano i redovito šišanje niske živice može pružiti značajnu pomoć. Osim toga, skladištenje drva i kamenja dalje od vrta i kuće može smanjiti vjerojatnost da se zmije udome. Hranu za kućne ljubimce treba čuvati u dobro zatvorenim posudama.

Ako je vaša regija sklona susretima sa zmijama, uzmite u obzir sljedeće izmjene:

Kako bi se uklonili čimbenici koji privlače zmije, kao što su prepreke, pukotine i vegetacija, preporučljivo je povremeno rotirati i održavati područje. Osim toga, košenje trave pomoći će eliminirati potencijalna mjesta za skrivanje zmija.

Kako biste spriječili zmije da uđu na vaš posjed, preporučljivo je izgraditi ogradu posebno dizajniranu za njihovo odvraćanje. Ova ograda otporna na zmije treba biti izgrađena na razini tla, s nagibom prema van, i trebala bi mjeriti najmanje 100 cm visine i 120 cm dubine. Važno je odabrati materijale kroz koje je zmijama teško provući se, poput lišća božikovine, češera, ljuski jaja i šljunka.

Uključivanje određenih vrsta vegetacije u vaš vrt može poslužiti kao učinkovito sredstvo odvraćanja od zmija. Neven, limunska trava i pelin značajni su primjeri biljaka koje posjeduju prirodna repelentna svojstva. Uključivanjem ovih biljaka u svoj vrt ne samo da stvarate vizualno privlačan i mirisan prostor, već i odvraćate zmije od približavanja.