U slučaju da doživite ubod stršljena, hitno djelovanje je ključno za očuvanje vašeg zdravlja i sprječavanje eventualnih alergijskih reakcija.

Suprotno uvriježenom mišljenju, važno je napomenuti da iako ubod stršljena može biti prilično bolan, većina slučajeva ne dovodi do smrti.

Tipično, ubod stršljena rezultira manjim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, ključno je razumjeti da postoje slučajevi u kojima ubod stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka ili izazvati alergijske reakcije na otrov, čime se znatno povećava razina rizika.

Za izlete u prirodu preporuča se izbjegavati područja naseljena stršljenima. Neovisno o tome brinete li o svom vrtu ili sudjelujete u bilo kakvoj potjeri na otvorenom, važno je ostati na oprezu i zaštititi sva nepokrivena područja tijela. U slučaju uboda, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog za ublažavanje.

Proširite svoje znanje o različitim simptomima i reakcijama koje može izazvati ubod stršljena.

Nakon uboda stršljena, može se očekivati ​​da će se koža na zahvaćenom području upaliti, pocrvenjeti i biti nadražena. Iako se lagani ubod može povući u roku od pola sata do sat vremena, osobe koje imaju povećanu osjetljivost na otrov mogu naići na značajnu oteklinu koja se širi cijelim udom ili dijelom tijela koji je uboden.

Kako biste zaustavili širenje toksina tijelom, Krenizdravo.rtl.hr savjetuje izdizanje zahvaćenog područja iznad ostatka tijela.

Ako se osjećaj uboda nastavi na koži, pokušajte ga eliminirati nježnim pritiskom oštrice noža na zahvaćeno područje. Preporuča se suzdržati se od korištenja pinceta jer imaju tendenciju nenamjernog guranja toksina dalje u tijelo, što dovodi do toga da se ubod zabode u kožu.

Pravovremena liječnička intervencija ključna je za osobe koje se susreću s ubodima grla i vrata, budući da naknadna upala može rezultirati respiratornim komplikacijama ili, u ekstremnim slučajevima, smrtonosnim gušenjem.

Osobe koje su osjetljive na alergijske reakcije trebale bi biti oprezne kada dolaze u kontakt s otrovnim kukcima poput stršljena, jer njihovi ubodi mogu izazvati anafilaktički šok.

Pojava anafilaktičkog šoka, ozbiljnog stanja, može se pripisati različitim čimbenicima kada je riječ o ubodu stršljena.

Alergijska reakcija pojedinca na ubode insekata rezultat je njihove povećane osjetljivosti na njih.

Kada se ubod dogodi u području koje uzrokuje oteklinu i ometa disanje, može uzrokovati nelagodu. Nakon uboda stršljena ili ose, pojedinci razvijaju povećanu osjetljivost na alergen, što može dovesti do anafilaktičke reakcije pri sljedećim ubodima. Ključno je razumjeti da je u slučaju anafilaktičkog šoka neophodna brza liječnička pomoć za provođenje liječenja protiv šoka.

U slučaju da se netko nađe u životno opasnoj situaciji i ne može dobiti hitnu liječničku pomoć, od iznimne je važnosti posjedovati unaprijed pripremljenu dozu adrenalina kako bi se ublažile eventualne alergijske reakcije. Ovo je osobito kritično za osobe koje su alergične na ubode insekata i mogu biti osjetljive na ubode stršljena. Osim toga, kao mjera opreza, preporučljivo je nositi tablete antihistaminika. Prije provedbe bilo koje od ovih mjera, toplo se preporučuje potražiti savjet zdravstvenog stručnjaka.

Što treba poduzeti u slučaju uboda stršljena?

U nedostatku bilo kakvog alergijskog odgovora i kada je oteklina jednostavno tipična reakcija, savjetuje se korištenje hladnih obloga na području na kojem je primijenjena injekcija. To se može postići uporabom metalne žlice ili bilo kojeg drugog hladnog predmeta.

Preporučljivo je potražiti liječnički savjet, osobito ako vas je nedavno ugrizao kukac, budući da alergijski odgovor može pokazati kašnjenje od otprilike 8 do 10 sati u određenim slučajevima.