Velika tragedija potresla region: Bračni par skuhao za ručak supu od mrazovca jer su mislili da je srijemoš! (TUGA) (FOTO)

Proljece nam je stiglo, mnogo ljudi ce sada da ide u sumu da bi pronasli biljku koja je poznata a zove se srijemos a ona se inace zove divlji ili medvjedji luk. Ovo je inace jako ukusno i socno lisnatno povrce i jede se kao sirovo ali isto tako moze kao salata uz mnogo jela a to moze da ukljuci i umake i supe razne.

Jako je bitno da se bude oprezan u radu sa ovom biljkom jer na izgled ovo je biljka slicna nekim drugim koja je u prirodi  i ovo moze da dovede do nekih posljedica pa cak i ugroziti zuvot. U Austriji se desio tragican slucaj koji je doveo do smrti jednog starijeg para.

Oni su bili nesvjesni opasnosti koja ih je docekala jer su krenuli u pohod u sumu i tu su greskom skupljali biljku za koju su smatrali da je sremus. Nisu znali da ovo biljka je jako opasno i moze da ugrozi zdravlje. Njihova smrt desila se nekoliko dana nakon konzumiranja. Ono kako da prepoznate ove dvije biljne vrste jer one uspjevaju u slicnim uvjetima, i jako je bitno da se prepoznat koja je prepoznatljiva pogovot kada se desi kontakt sa ljudima.

Gutanje jednog lista moze da dovede do smrti. Da bismo lakse razlikovali evo nekoliko preporuka:

 

SRIJEMOS SE MOZE PREPOZNATI PO AROMI BIJELOG LUKA DOK MRAZOVAC NEMA TAJ MIRIS. SRIJEMOS IMA VITKE I SJAJNE LISTOVE KOJI RASTU NA STABLJIKAMA POJEDINACNO DOK MRAZOVAC IMA TAMNE I DEBLJE LISTOVE.