Vrhunske Pekarske Kifle, Bez Jaja, Margarina I Mleka: T0liko Su Ukusne Da Ćete Ih Jesti I Same!

Uz čvrstu vanjštinu i mekanu, prozračnu unutrašnjost koja podsjeća na pjenu, kora ove divne kreacije nudi divan kontrast u teksturama.

 

Za pripremu testa biće vam potrebni sledeći sastojci: 200 ml tople vode, 500-550 g brašna, ili 5 g suvog kvasca ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli i 80 g. ml ulja.

Priprema:

 

Pomiješajte kvasac, malu količinu vode, 1 žličicu šećera i brašno, a zatim ostavite da fermentira na toplom mjestu. U prostranu posudu sipajte otprilike 450 g prosijanog brašna, so, ulje, kvasac i vodu. Nastavite da mesite smesu dok ne dobijete kohezivno i svilenkasto testo, postepeno dodavajući po potrebi dodatno brašno (otprilike 50-100 g).

Ostavite tijesto da odstoji na toplom mjestu 1 sat. Nakon toga podijelite tijesto na 10 jednakih dijelova i oblikujte ih u kuglice. Spljoštite loptice u eliptični oblik, a zatim nastavite da ih motate počevši od užeg kraja. Pokrijte rolnice i ostavite ih da odstoje još sat vremena.

Započnite obilno nanošenjem ulja na rolnice. Zagrijte rernu na 220 C, a zatim ih pecite na 200 C dok ne dobiju divnu zlatno smeđu nijansu. Kako biste poboljšali njihovu teksturu, svježe pečene kiflice poprskajte vodom i nježno ih prekrijte krpom. To će rezultirati izvrsno čvrstom korom, uz zadržavanje meke i prozračne unutrašnjosti koja podsjeća na pjenu.